Cebula – wartości odżywcze i zastosowanie

 

Cebula jest doceniana od wieków ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się zarówno w leczeniu wewnętrznych stanów zapalnych jak i chorób skórnych. Jest niezastąpiona w leczeniu objawów przeziębienia i poprawie odporności.

O cebuli

Prawidłowa nazwa to czosnek cebula, ponieważ jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek, zwyczajowo używa się jedynie nazw: cebula ogrodowa, dymka, skulibaba.

Obecnie cebula nie rośnie już dziko, natomiast uprawiana jest niemal we wszystkich krajach ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz wszechstronne walory odżywcze. Pochodzi najprawdopodobniej z Środkowej Azji. Jest jednym z najstarszych uprawianych warzyw, znaleziono rysunki pochodzące z epoki brązu sprzed około 5 tys. lat p.n.e. i mówi się, że już wtedy była warzywem uprawnym. Nie ma w tym nic dziwnego ze względu na to, ze jest bardzo łątwa w uprawie i przechowywaniu oraz bardzo zdrowa i niskokaloryczna – 100g cebuli to zaledwie 40kcal. W składzie zawiera głównie wodę (89g/100g) oraz węglowodany (9,3g/100g).

Cebula może pochwalić się dużą zawartością witamin A,C, B6 oraz kwasem foliowym. To również dobre źródło potasu (146mg/100g) wapnia, magnezu, fosforu i żelaza.

Cebula – korzyści zdrowotne

Badania dowodzą, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zjadać dziennie jedną cebulę. To sposób na obniżenie ilości złego cholesterolu, przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu. Cebula znana jest również z działania rozrzedzającego krew i przeciwdziałającego powstawaniu zakrzepów.

Choć nie jest to znany sposób, aczkolwiek bardzo skuteczny – zupę z cebuli zaleca się w zaleczaniu tzw. kaca. Doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Dzięki zawartej w cebuli glukolinie, cebula zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób w grupie ryzyka.

Cebula to doskonały sposób na ukąszenia pszczoły i komara. Wystarczy przykładać w miejsce po ukąszeniu plasterek cebuli przez około 10min. Dzięki swoim bakteriobójczym i odkażającym właściwościom, szybko złagodzi odczyn zapalny i ból.

Okłady z rozgotowanej cebuli są idealne podczas leczenia wrzodów na skórze. Sposób ten czasem jest bardziej długotrwały niż stosowanie aptecznych kosmetyków, jednak po takim naturalnym leczeniu nie zostają blizny. Powstałe już blizny, w tym także rozstępy, można również okładać cebulową masą, by stały się mniej widoczne.

Podobne okłady stosuje się przy stanach zapalnych żylaków, odparzeniach, odmrożeniach oraz w leczeniu trądziku. Wprowadzenie masy doodbytniczo pomaga leczyć hemoroidy.

Łzawienie przy krojeniu cebuli

Chyba wszystkim znane jest łzawienie oczu podczas prób pokrojenia cebuli. Dzieje się tak za sprawą enzymu LFS, który w trakcie uciskania i rozrywaniu wiązek komórkowych w cebuli przekształca się w lotny gaz, który wypuszczony w powietrze podrażnia śluzówkę oczu wywołując łzawienie. Powszechnie znanym sposobem na uniknięcie łzawienia podczas krojenia cebuli jest zamrożenie cebuli tuż przed krojeniem. Wystarczające jest samo zamoczenie cebuli w wodzie z lodem. Drażniące opary zaczną reagować już w wodzie i zostaną zneutralizowane.

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med