Chlebek bananowy – bez jajek, mleka, pszenicy i cukru.

Jesteś na diecie bezglutenowej, nie tolerujesz laktozy i jajek? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Osoby z nietolerancjami wspominają często, że brakuje im w diecie chleba. Jest jednak rozwiązanie w tej sytuacji. Poniższy przepis eliminuje wszystkie alergeny. Łatwy w wykonaniu, przekonaj się sam.

Składniki:

– 3 dojrzałe banany

– 4 jajka lub łyżka nasion chia zalana 3 łyżkami wrzątku (kiedy występuje nietolerancja na jaja)

– szczypta cynamonu

– 2 ½ łyżki oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin.

– 1 ½  szklanki mąki kokosowej lub mąki jaglanej

Sposób wykonania:

Banany rozgniatamy widelcem w miseczce – im bardziej będą dojrzałe, tym sprawniej to wykonamy. Dodajemy jaja lub w przypadku nietolerancji na jaja – dodajemy ,,jajko chia” (czyli nasiona chia wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, aż powstanie kleik). Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je. Przygotowaną masę wlewamy do małej foremki np. keksówki, jednak wcześniej wkładamy do niej papier do pieczenia. Chlebek bananowy pieczemy 50 – 60 minut w temperaturze 180°C.

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med