Domowe kulki a’la raffaello

Domowe rafaello z kaszy jaglanej

 

Składniki na ok. 20 sztuk:

– pół szklanki kaszy jaglanej,

– szklanka mleka kokosowego,

– 2,5 łyżki miodu,

– 120 g wiórek kokosowych,

– łyżka oleju kokosowego.

 

Wykonanie:

  1. Kaszę płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do garnka.
  2. Do kaszy dolewamy mleko, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
  3. Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g), do uzyskania złotego koloru.
  4. Do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy podprażone wiórki kokosowe, całość mieszamy.
  5. Kolejno dodajemy łyżkę oleju oraz 2,5 łyżki miodu, ponownie mieszamy.
  6. Ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
  7. Kulki układamy na talerzu jedna obok drugiej.
  8. Całość schładzamy w lodówce.

Po schłodzeniu w lodówce, deser jest gotowy do spożycia.

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med