Porady dietetyczne

CZY TRENOWAĆ W TRAKCIE PRZEZIĘBENIA?

W porze jesienno zimowej bardzo wiele osób, także uprawiających różne sporty, przechodzi choroby. Czy podczas nich wolno trenować? Zdania są podzielone. I moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Na początku jednak warto nadmienić, że osoby trenujące chorują o 30 % rzadziej niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.   Podczas treningu siłowego narażamy mięśnie na mikrourazy, które objawiają się później w postaci bólu mięśni 24- 72 godziny po ćwiczeniach, który powszechnie nazywamy zakwasami. Pojawia się stan zapalny, więc nasz układ odpornościowy rusza do działania – uszkodzone tkanki zostają poddane regeneracji i…read more

Awokado – sprawdzone korzyści!

Awokado to dość wyjątkowy owoc. Podczas gdy większość owoców składa się głównie z węglowodanów, awokado ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów. Liczne badania pokazują, że ma on ogromne korzyści zdrowotne. Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z awokado, które udowodnione są przez badania naukowe. 1. Jest niezwykle pożywne Awokado jest owocem drzewa awokado, naukowo znanego jako Persea americana. Ten owoc jest ceniony ze względu na wysoką wartość odżywczą i jest dodawany do różnych potraw dzięki dobremu smakowi i bogatej konsystencji. Jest głównym składnikiem guacamole. W dzisiejszych czasach awokado stało się niezwykle popularnym pożywieniem wśród…read more

Dynia – proste i szybkie przepisy

Dynia jest niezwykle bogata w wartości odżywcze, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, jak na przykład cynk – szczególnie cenny dla mężczyzn. Oprócz tego posiada również właściwości lecznicze, jej świeże pestki pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Przy tym wszystkim dynia jest mało kaloryczna! Warto ją włączyć do swojej diety, dlatego dziś przedstawiamy kilka prostych przepisów z dynią w roli głównej. 1. Ciasto a’la murzynek z Dynią SKŁADNIKI: 4 jajka 40g mąki kokosowej 30g kakao 300g tartej dyni 1 łyżka oleju kokosowego erytrol  łyżeczka proszku do pieczenia  aromat rumowy  PRZYGOTOWANIE: Dynię blendujemy z żółtkami, olejem i erytrolem. Dodajemy mąkę, kakao, proszek i aromat. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.2) 2. Burgery wegańskie z dynii SKŁADNIKI: 1 szklanka (300 g) upieczonej dyni lub batatów  1/2 szklanki czerwonej soczewicy …read more

Niedobory witaminy D

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jednakże  spełnia  funkcję prohormonów, ponieważ w wyniku przekształceń metabolicznych powstaje jej aktywnie biologicznie postać. Jest produkowana głównie z cholesterolu pod wpływem promieni słonecznych. Ocenia się, iż większość potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest to przez składniki pokarmowe. Występują dwie formy witaminy D, które możemy dostarczyć z dieta:  Ergokalcyferol ( witamina D2)– występuje w produktach roślinnych/ drożdżach, najczęściej w rzadko spotykanych grzybach  Cholekalcyferol ( witamina D3) – występuje w produktach zwierzęcych. Główne żywnościowe źródła to: tran, sardynki, łosoś, halibut, jaja,…read more

Przepis Paleo – Bezglutenowy Chleb

Chleb własnej roboty, to chyba najlepszy wypiek jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowy, bezglutenowy chleb o smaku śródziemnomorskim. Jest prosty w przygotowaniu, smaczniejszy i zdrowszy od niejednego sklepowego wypieku, a jego wypieczenie wprawi Cię w ogromne poczucie satysfakcji i dumy, gwarantujemy! 🙂

Ile powinieneś spać?

Sen jest niezbędny dla każdego z nas. Czy wiesz ile i jak należy spać, żeby się porządnie wyspać? Co decyduje o jakości naszego snu? I dlaczego nie da się wyspać „na zapas”? Odpowiadamy na wszystkie te pytania.

Metamorfoza Marty

#efekty Marta walka z hiperinsulinemią i insulinoopornością lepsze samopoczucie, -7kg

Przepis paleo – Śledzie z cebulką

Śledź z cebulką w oleju to idealna propozycja na kolację po intensywnym treningu, kiedy organizm woła o uzupełnienie straconych elementów. Idealnie łączy się z ciemnym pieczywem. Idealne rozwiązanie dla zabieganych, bo z łatwością można przechowywać to danie w lodówce. Prawdziwa uczta dla tych, którzy cenią swojski smak śledzików.

Magnez – rola i skutki niedoboru w organizmie

Przy odpowiednio zbilansowanej diecie, organizmowi można dostarczyć wystarczającej ilości magnezu – niezwykle ważnego mikroelementu. Zapotrzebowanie na magnez pojawia sima w momencie niedoboru. Jak go rozpoznać?