Przepis na bezglutenowe Ciasto Mocha

Nawet będąc na diecie często nie potrafimy powstrzymać ochoty przed grzeszkami, jakimi są słodkie ciasta i desery. Aby ustrzec się przed wyrzutami sumienia w następstwie zjedzenia słodkości polecamy przepis na fit ciasto, które nie odkłada się w boczkach, a i smakuje wyśmienicie 

CIASTO

Składniki:

  • 1 filiżanka gorącej parzonej kawy (zwykłej lub bezkofeinowej)
  • 1 filiżanka kakao niesłodzonego
  • 1 filiżanka gorącej przegotowanej wody
  • 1 filiżanka oliwy z oliwek bądź roztopionego oleju kokosowego
  • 1 filiżanka soku wyciśniętego z jabłek
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki słodziku Truvia/Stevia
  • ½ filiżanki cukru kokosowego (lub innej granulowanej substancji słodzącej)
  • 3 filiżanki brązowej mąki ryżowej
  • 1/3 filiżanki siemienia lnianego lub mielonych nasion chia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotuj średniej wielkości blaszkę, nasmaruj tłuszczem i wyściel papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj kawę, kakao, gorącą wodę, sok jabłkowy, oliwę, ekstrakt z wanilii, cukier kokosowy i słodzik. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia. Dobrze zmieszaj by nie było grudek.
  4. Połącz płynne składniki z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanego naczynia i piecz w piecu przez około 30-35 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Zdjąć z patelni ciasto i niech całkowicie ostygnie zanim lukier.

 

KREM MOCHA

Składniki:

  • ½ filiżanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki słodziku Stevia/Truvia
  • 2 łyżki skrobi z korzenia maranta
  • 1-2 łyżeczki zmielonych ziaren kawy
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • odrobina soli
  • ½ filiżanki oleju kokosowego
  • ½ laski wanilii

Wykonanie:

  1. Zblenduj cukier kokosowy, słodzik, skrobię maranta, kawę i kakao aż powstały proszek będzie jednolity.
  2. W średniej wielkości misce ubij olej kokosowy, aż będzie kremowy.
  3. Dodaj powstały proszek cukrowy i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiego i delikatnego kremu.
  4. Dodaj startą laskę wanilii i wymieszaj ostrożnie łyżką.
  5. Odłóż krem do lodówki na ok. 30 min.

 

Ciasto przekrój w poprzek na pół i przełóż kremem środek i górę ciasta. Dla dekoracji możesz obsypać wiórkami, migdałami lub kakao.

ENJOY!  🙂

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med