Przepis paleo – Bataty nadziewane

Bataty nadziewane brokułami i mięsem wołowym to idealna propozycja na treściwy, szybki i przepyszny obiad. Czas potrzebny na jego przygotowanie to niecałe 30min, wpaniale prawda? Połączenie ostrych przypraw idealnie współgra ze słodyczą ziemniaków,  z resztą – spróbujcie sami!

 

Bataty nadziewane brokułami i mięsem wołowym

Podany przepis to cztery sugerowane porcje o wartości odżywczej równej 384 kcal.

tłuszcz – 10g

węglowodany – 54g

białko – 18,7g

Składniki:

  • 4 duże słodkie ziemniaki bataty
  • 1 duża posiekana czerwona cebula
  • 1/2 posiekanej zielonej cebuli
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku, mielone
  • 2 łyżeczki przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
  • 300g chudej polędwicy wołowej
  • 2 szklanki różyczek brokułów (mogą być mrożone)
  • Oliwa z oliwek extra-virgin

Wykonanie:

  1. Natrzyj słodkie ziemniaki z 1,5 łyżeczki oliwy i przebij je kilkakrotnie widelcem.
  2. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170˚C na 12-15 minut do momentu aż będą miękkie.
  3. Na dużej patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
  4. Dodaj cebulę i czerwoną paprykę i podsmażaj przez ok 5 minuty lub do miękkości, często mieszając.
  5. Dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 minuty, często mieszając.
  6. Dodaj przyprawy: chilli, sól, kminek i mieloną paprykę.
  7. Dodaj mieloną wołowinę, smaż bez przykrycia przez 6 minut lub do zrumienienia, ciągle mieszaj.
  8. Gdy mięso zacznie się rumienić dodaj brokuły (mrożonych nie należy rozmrażać przed smażeniem).
  9. Przygotuj ziemniaki, natnij je nożem wzdłuż na ok ¾ ich wysokości i częściowo wyjmij miąższ.
  10. Miąższ batatów wymieszaj z mięsem i całością równomiernie nafaszeruj wnętrza batatów.
  11. Wierzch delikatnie posól (opcjonalnie) i posyp zieloną cebulą.
  12. Wstaw gotowe ziemniaki na 2 minuty do piekarnika.
  13. Gotowe!

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med