Przepis paleo – Bezglutenowe pierogi z jabłkami

Pierogi mają wielu wielbicieli i nie ma w tym nic dziwnego – dla niejednego to smak dzieciństwa, zwłaszcza jeśli mowa o tych „na słodko”. Jednak często są ciężkie oraz nieco bardziej kaloryczne niż się wydaje. Przedstawiamy więc przepis na wersję fit tego przysmaku, dodatkowo bez glutenu i laktozy. Czyż nie brzmi idealnie?

Lepienie pierogów nie należy do najprostszych czynności, ale nie należy się zrażać na początku, bowiem z czasem idzie coraz sprawniej.

Nasza rada. Każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej podczas lepienia. Zalecamy użyć białej, nie pełnoziarnistej wersji mąki gryczanej i ryżowej, co znaczenie ułatwi sprawę klejenia.

Poniższy przepis na ciasto idealnie komponuje się również z innymi nadzieniami. Koniecznie spróbujcie wersji z suszoną śliwką, zachwycają smakiem J

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej białej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej białej
  • (dodatkowo do podsypywania blatu)
  • gorąca woda (tyle ile trzeba)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 jabłka (miękka odmiana)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło klarowane do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsyp obie mąki i powoli wlewaj gorącą wodę (+/- pół szklanki wody) ciągle mieszając. Ciasto ma mieć postać grudków (przypominając kruszonkę).
  2. Wbij jajo, posól i zagniataj ciasto, aż do momentu, gdy stanie się elastyczne i nie będzie lepiło się.
  3. Miskę nakryj ściereczką i odstaw.
  4. W międzyczasie zrób nadzienie z jabłek. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
  5. Na rozgrzanej patelni upraż jabłka razem z cynamonem. W razie potrzeby podlej jabłka odrobiną wody.
  6. Nadzienie ma być w miarę suche, w razie potrzeby, odparuj wodę z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Ciasto podziel na części i każdą z nich osobno rozwałkowuj partiami na blacie obsypanym mąką. Ciasto nie może być zbyt cienkie, żeby nie pękało.
  8. Wykrawaj z ciasta koła rantem szklanki.
  9. Na każdy koło z ciasta nakładaj około łyżeczkę ostudzonego nadzienia i bardzo delikatnie zlepiaj pierogi.
  10. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi partiami, tak żeby luźno mogły pływać w wodzie.
  11. Gotuj 2-3 minuty na niewielkim ogniu od momenty wypłynięcia na wierzch.
  12. Ugotowane pierogi osączaj z wody i podsmażaj na rozgrzanym maśle klarowanym, tak żeby pięknie się zarumieniły.
  13. Gotowe! Życzymy smacznego!

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med