Przepis Paleo – Bezglutenowy Chleb

Chleb własnej roboty, to chyba najlepszy wypiek jaki pamiętamy z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowy, bezglutenowy chleb o smaku śródziemnomorskim. Jest prosty w przygotowaniu, smaczniejszy i zdrowszy od niejednego sklepowego wypieku, a jego wypieczenie wprawi Cię w ogromne poczucie satysfakcji i dumy, gwarantujemy! 🙂

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 szklanka startej cukinii i marchewki
  • 1/2 szklanki pesto z oliwek
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki mąki lnianej (bądź rozdrobnione w młynku siemię lniane)
  • garść pestek dyni
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto.
  2. Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę.
  3. Dodajemy potem bardzo dokładnie odciśniętą cukinię. Zrób to dokładnie, inaczej wyjdzie zakalec.
  4. Na końcu do masy wlewamy łyżkę octu jabłkowego i wsypujemy pestki dyni.
  5. Masę przelewamy do formy keksowej bądź o wymiarach 10×20 cm.
  6. Pieczemy 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C na górnym i dolnym grzaniu.
  7. Po upieczeniu zostaw na chwilę w uchylonym piekarniku, dopiero wtedy wyjmij.
  8. Ostudź i ciesz się jego smakiem.
  9. SMACZNEGO!

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med