Przepis Paleo – Łosoś w kremie kokosowym

Łosoś jest jedną z najczęściej kupowanych ryb wśród rodaków, ze względu na atrakcyjną zawartość białka i bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Spośród obszernej listy przepisów na łososia wybraliśmy ten, który z pewnością rozczuli Wasze podniebienia! Smacznego!

Czas: 40min

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze:

Kalorie – 400 kcal

Węglowodany – 8g

Białko – 43g

Tłuszcze – 22g

 

Składniki:

1 filet łososia

1 / 4 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie, do smaku)

1 / 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki oleju kokosowego

1 pęk pokrojonego szczypioru

3 zmielone średnie ząbki czosnku

1 cytryna (sok i starta skórka)

1 / 2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

2 łyżki świeżo posiekanej bazylii

Instrukcje:

  1. Nagrzać piekarnik do 175° C.
  2.  Umieścić łososia w płytkim naczyniu do pieczenia i posypać po obu stronach solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. W rondlu na średnim ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać czosnek i szczypiorek. Podgrzewać ok 3-5min, dopóki czosnek i szczypior nie rozmiękną.
  4. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i mleko kokosowe, a następnie gotować na małym ogniu, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Zmniejszyć temperaturę i dodać bazylię.
  6. Wlać do łososia i piec przez około 10-20 minut, dopóki łosoś nie osiągnie pożądanej temperatury. Nie przykrywać.
  7. Gotowe!

SMACZNEGO!!! 🙂

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med