Przepis Paleo – Mięsne kulki BBQ

Choć pogoda za oknem raczej jeszcze nie zachęca do wypiekania na świeżym powietrzu, przepis na mięsne kulki w aromatycznym dymnym sosie barbecue na pewno złagodzą ból oczekiwania na słoneczne dni. Przepis idealny dla stęsknionych letniego grillowania. 

Klopsiki z odrobiną chilli w proszku i chrupiącą zieloną cebulką same w sobie są rajem dla podniebienia. Uduszone w sosie barbecue zyskują głębokiego ostro-miodowego charakteru.

Użyta w przepisie mąka migdałowa jest opcjonalna, to znaczy, że użyliśmy jej by kulki lepiej się kleiły. Możesz z niej zrezygnować całkowicie, jeżeli nie zależy Ci na idealnie okrągłych klopsikach. Idealnie komponują się z makaronem spaghetti.

Składniki na mięsne kulki:

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 pęk zielonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej (wersja opcjonalna)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • Olej kokosowy
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos BBQ:

  • 1 szklanka domowego keczupu
  • 1 cebula, drobno siekana lub zmielona
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Kropla ostrego sosu, np. tabasco
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 175 ºC (w cyklu bez termoobiegu).
  2. Do miski z wołowiną dodaj zieloną cebulę, jajko, mąkę migdałową, chilli w proszku i wszystko dokładnie delikatnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku, przemieszaj.
  4. Uformuj małe mięsne kulki i na chwilę odłóż na bok na papierze do pieczenia (w celu pozbycia się nadmiaru wody).
  5. Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
  6. Klopsiki smaż na średnim ogniu aż do przyrumienia, nie krócej niż około 4-5min z każdej strony.
  7. Zrumienione klopsiki ułóż na blasze albo w żaroodpornym naczyniu.
  8. W misce połącz wszystkie składniki na sos barbecue.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj do połączenia.
  10. Gotowy sos wylej na klopsiki, następnie wstaw do piekarnika bez przykrywania.
  11. Piecz w piekarniku przez 40-45min.
  12. Gotowe, życzymy SMACZNEGO!

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med