Przepis paleo – Śledzie z cebulką

Śledź z cebulką w oleju to idealna propozycja na kolację po intensywnym treningu, kiedy organizm woła o uzupełnienie straconych elementów. Idealnie łączy się z ciemnym pieczywem. Idealne rozwiązanie dla zabieganych, bo z łatwością można przechowywać to danie w lodówce. Prawdziwa uczta dla tych, którzy cenią swojski smak śledzików.

Wartości odżywcze śledzia

Śledź znany jest z bardzo delikatnego w smaku mięsa. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasów omega-3,  obniżających stężenie cholesterolu we krwi. To dobre źródło łatwo przyswajanych witamin: witaminy A (wzmacnia skórę, włosy i paznokcie), witaminy D (wzmacnia kości) oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12 (usprawniają pracę układu nerwowego). Śledzie są zawierają duże ilości jodu, wapnia i żelaza. A także jeszcze fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. Śledź jest też bardzo dobrym dostawcą białka – około 17g białka na 100g mięsa. Choć śledzie zaliczane są do grupy ryb tłustych, na spokojnie można je włączyć do diety redukcyjnej. Dzięki zawartości potasu, śledź pomaga usuwać  nadmiar wody, a dobre kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii.

 

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 1 szklanka oleju lnianego
  • 2 duże obrane cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Namocz śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin. Nie dłużej niż dobę, czas zależy od tego jak słone są śledzie.
  2. Przepłucz płatki śledziowe w letniej wodą i dokładnie osusz.
  3. Pokrój śledzie w paski o szerokości ok 2 cm i przypraw pieprzem.
  4. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Dla złagodzenia smaku możesz przepłukać je wrzątkiem
  5. Posól cebulę i odstaw.
  6. W dużym słoiku układaj warstwami cebulę i śledzie
  7. Między warstwy przekładaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
  8. Zalej słoik olejem i lekko potrząśnij słoikiem, aby olej dotarł we wszystkie zakamarki.
  9. Odstaw słoik do lodówki na kilka godzin, w celu wyostrzenia smaków.
  10. Gotowe!

 

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med