Przepis Paleo – Tuńczyk Burger

Prawdopodobnie słyszałeś o hamburgerach z łososia, ale ten przepis z dumą wydobywa smak ryby z sardelowym sosem majonezowym, zamiast próbować ukryć go za zbyt dużą ilością śmietany lub smaku. To zdecydowanie przepis na miłośników tuńczyka, nie próbuj tego na swoich nienawidzących ryb znajomych (chyba, że potajemnie chcesz zjeść wszystkie hamburgery samemu)!

Aby paszteciki sklejały się w tym przepisie, ważne jest używanie świeżego tuńczyka, a nie konserwowego. Konserwy rybne świetnie nadają się do wielu innych przepisów, ale w tym przypadku po prostu nie będą się dobrze utrzymywać, a kotleciki z tuńczyka rozpadną się i zgubią się w kratach grilla.

Aby nadać temu przepisowi unikalny charakter, zawsze możesz dodać więcej składników do miksu tuńczyka. Przepis ma bardzo wyrafinowany śródziemnomorski smak z oliwkami i sardelkami , a rukola na wierzchu dodaje ostry smak do gotowego dania. Być może nie jest to najlepszy wybór dla dzieci, ale z pewnością zrobi wrażenie na grupie dorosłych przyjaciół.

Wartości odżywcze:

Białko: 34 g / 40 %

Węglowodany: 1 g / 1 %

Tłuszcz: 22 g / 59 %

Składniki:

  • 1 porcja świeżego tuńczyka, pokrojony w kostkę;
  • 2 cebule szczypiorowe, cienkie plasterki;
  • 12 oliwek kalamata, posiekane;
  • ¼ szklanki domowego majonezu;
  • 1 łyżeczka pasty z sardelek;
  • Oliwa z oliwek extra-virgin do natłuszczania;
  • Pokrojone pomidory i rukola;
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku;

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill na średnim poziomie.
  2. W misce połącz tuńczyka, oliwki kalamata i szalotki. Umieść mieszaninę w zamrażarce na 5 minut.
  3. Po 5 minutach przenieś mieszankę z tuńczykiem do robota kuchennego i mieszaj, aż tuńczyk zostanie drobno posiekany.
  4. Przenieś z powrotem do miski i dopraw do smaku.
  5. Spłaszcz tuńczyka i podziel na 4 placki o równej wielkości.
  6. Posmaruj wszystkie porcje oliwą z oliwek i grilluj przez 6 do 8 minut, raz przewracając.
  7. W małej misce połącz majonez z pastą z sardeli.
  8. Rozłóż majonez i pastę z sardeli na każdym kotleciku z tuńczyka.
  9. Udekoruj pomidorem i rukolą.
  10. Gotowe!

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med