Czy „słodka ciąża” jest groźna dla dziecka?

Cukrzyca ciążowa jest zagrożeniem zarówno dla Ciebie jak i dla dziecka. Dowiedz się jak dbać o Wasze zdrowie oraz dlaczego przy porodzie będzie obecny neonatolog.

Słownikowo o cukrzycy ciężarnych można się dowiedzieć że to każdy stan hiperglikemiczny pojawiający się u zdrowych dotąd kobiet w ciąży. Jest to choroba polegająca na niewłaściwej gospodarce glukozy. Wstępne oznaczenie stężenia glukozy na czczo zlecane jest najczęściej na początku ciąży, podczas pierwszej wizyty u ginekologa.

Co znaczy to dla Was, przyszłe mamy?

Otóż od tej pory wymagacie stałej opieki dietetycznej  aż do czasu kiedy choroba samoistnie się zakończy – do porodu. Lekarz zleca uważnie kontrolować poziom glukozy we krwi oraz wprowadzić dietę gdzie węglowodany są pod ścisłym nadzorem, która niewiele różni się od diety zalecanej cukrzykom. Z pomocą otwierają się drzwi do poradni dietetycznej dla kobiet z tym problemem. Statystycznie co najmniej 5 na 100 kobiet w drugiej połowie ciąży (zwykle między 24. a 28. tc) dowiaduje się, że ma cukrzycę ciążową.

Kto należy do grupy ryzyka?

Prawdopodobieństwa wystąpienia choroby u rośnie jeżeli ciężarna:

  • ma więcej niż 35 lat
  • cierpi na otyłość
  • urodziła poprzednio dziecko o dużej masie noworodkowej – pow. 4000g
  • ma nadciśnienie tętnicze
  • urodziła poprzednio noworodka z wadą rozwojową
  • ma krewnych z cukrzycą typu 2
  • miała wykrytą cukrzycę w poprzednich ciążach
  • przed ciążą miała problemy z gospodarką cukrową

Cukrzyca na bieżąco normowana dietą i dobrze prowadzona nie stanowi szczególnego zagrożenia dla zdrowia matki i dziecka. Szczególnie teraz powinnaś  zadbać o to co ląduje na Twoim talerzu, unikać przetworzonych posiłków bogatych w tłuszcze trans czy cukier, konserwowanych produktów. Jako przyszła mama powinnaś unikać kolorowych napojów, energetyków, soków komercyjnych w kartonach. Twoja dieta powinna być odżywcza i bogata w składniki mineralne. Zasobna w świeże warzywa, szczególnie te zielone, pełnowartościowe białko pochodzące z jaja czy mięsa lub ryb oraz zdrowych tłuszczów jak oliwa z oliwek, awokado, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka. Owoce powinny stanowić uzupełnienie diety. Do picia powinnaś przede wszystkim sięgać po wodę, najlepiej mineralną która świetnie nawodni organizm oraz dostarczy niezbędnych minerałów. Posiłki powinny być spożywane w stanie relaksu w mniej więcej równych odstępach czasowych.

Tak, jak w przypadku zdrowej ciężarnej zalecane są regularne ćwiczenia o umiarkowanym nasileniu. Możesz skorzystać z gotowych zestawów gimnastycznych, lecz warto skonsultować to z lekarzem, aby zniwelować niebezpieczeństwo.

Nieodpowiednio prowadzona cukrzyca ciążowa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem pojawienia wielu powikłań:

  • poronienia
  • przedwczesne porody (przeważnie przeprowadzane za pomocą cesarskiego cięcia)
  • obumarłe ciąże
  • zakażenia dróg moczowych, pochwy i sromu

U noworodków matek z cukrzycą ciążową częściej pojawiają się:

  • zaburzenia oddychania
  • hipoglikemia (z tego powodu pierwsze karmienie noworodka powinno nastąpić jak najszybciej po narodzinach)
  • zaburzenia pracy serca
  • większe ryzyko żółtaczki noworodkowej
  • urazy okołoporodowe oraz zwiększona umieralność okołoporodowa
  • makrosomia (nadmierna masa płodu)

Jeśli chodzi o monitorowanie stanu płodu, powinnaś rozpocząć wzmożoną obserwację/liczenie ruchów płodu już po 28. tyg ciąży. Ponadto lekarz powinien regularnie sprawdzać dobrostan płodu przy pomocy badania KTG, USG oraz ECHO serca płodu. Ewentualnymi wskazaniami do zabiegowego rozwiązania ciąży jest głównie makrosomia, która może spowodować zaklinowanie się płodu podczas porodu. Jeżeli nie ma widocznych zagrożeń, ciąża rozwiązuje się terminowo. Dziecko jest pod baczną opieką neonatologów.

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med