Walory zdrowotne pomidorów

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, sprowadzone tuż po odkryciu Kolumba, dziś są łatwo dostępne w całej Europie, Dziko rosnące można nadal spotkać np. w Peru, na Filipinach oraz na Wyspach Kanaryjskich. Przez dłuższy czas hodowane były jedynie jako roślina ozdobna, w Niemczech – jako roślina pokojowa, doniczkowa, Francuzi obsadzali nimi altany, zaś w Anglii – w cieplarniach tuż obok rzadkich odmian kwiatów. Dziś sytuacja wygląda zupełnie inaczej –  poznaj walory zdrowotne pomidorów!

Początkowo pomidory uważano za trujące, pewnie ze względu na przykry zapach liści i łodygi. Z resztą co do tych dwóch części rośliny, to prawda – są trujące, dlatego po kontakcie z nimi należy starannie umyć ręce. Dzieje się tak za sprawą trującej substancji o nazwie solanina.

 

 

Pomidory – właściwości lecznicze

  • Pomidory to dobre źródło substancji odżywczych i witamin: C, K, E, B3 i B6. Zawierają również beta karoten, kwas foliowy oraz biotynę. Ze składników mineralnych największe zasoby to potas, magnez, miedź i mangan. Grzechem byłoby nie wspomnieć, że pomidory są niezwykle bogate w cenny antyoksydant – likopen, to on odpowiada za czerwoną barwę. Są bardzo niskokaloryczne, udowodniono ich działanie alkalizujace (zasadotwórcze).

 

  • Swoją zdrowotną rolę odgrywają w dietach przeciw nadwadze, podczas zapalenia stawów i reumatyzmie, w cukrzycy, chorobach serca i nerek. W szczególności zaleca się dzieciom podczas intensywnego wzrostu, a także osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości soli bromu, potrafią działać uspokajająco.

 

  • Dzięki dużej zawartości likopenu, warto dołączać pomidory do swoich posiłków możliwie jak najczęściej. Czy wiesz, że likopen cechuje się nawet dwukrotnie większą siłą neutralizowania wolnych rodników niż powszechnie znany beta karoten?

 

  • Chroniąc komórki organizmu przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, pomidory zawierajace likopen, tym samym chronią organizm przed nowotworami, udarami serca, zaćmą i innymi ciężkimi schorzeniami.

 

  • Badania udowodniły, że likopen zawarty w pomidorach jest dobrą osłoną przed rakiem prostaty u mężczyzn. Okazało się, że u mężczyzn, którzy tygodniowo spożywali ok 10 porcji pomidorów przez okres kilku miesięcy ryzyko zachorowania na raka prostaty zmniejszyło się aż o 45%.

 

  • Według innych przeprowadzonych badań na pomidorach odkryto, że zmniejszają one również ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i żołądka, nowotworów płuc, oraz piersi.

 

  • Dodatkowo pomidory zwiększają naturalną zdolność skóry do obrony przed szkodliwym działaniem światła ultrafioletowego.

 

  • Pomidory to zasób kwasu chlorogenowego oraz kwasu p-kumarynowego, czyli związków chemicznych hamujących procesy powstawania rakotwórczych nitrozamin. Nitrozaminy znane są jako najsilniejsze kancerogenne składniki tytoniu. Z tego względu coraz więcej naukowców potwierdza, że wymienione lecznicze kwasy , blokując nitrozaminy znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, a konkretnie na raka płuc.

 

  • Swoje zastosowanie znalazły również w kosmetyce, ponieważ doskonale nadają się do nawilżania naskórka, rozjaśniają cerę oraz wspomagają leczenie trądziku młodzieńczego.

 

  • Dzięki tym substancjom, pomidory zwalniają procesy starzenia się. Pomidory podwyższają poziom prokolagenu, którego niedobór prowadzi do zwiotczenia skóry.

 

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med