Zalety picia zielonej herbaty

Swego czasu napary zielonej herbaty służyły jako lekarstwo przez tysiące lat. Głównym powodem, dla którego zielona herbata uznawana jest za zdrowszą od herbaty czarnej jest sposób ich przetwarzania. Czarną herbatę uzyskuje się z udziałem fermentacji, zaś w przypadku produkcji herbaty zielonej fermentacja nie ma miejsca. W efekcie herbata zielona zachowuje maksymalną ilość przeciwutleniaczy i polifenoli, elementów najbardziej w niej korzystnie wpływających na zdrowie.

Zielona herbata – słowem wstępu

Zielona herbata powstaje wyłącznie z liści herbaty chińskiej, które w czasie przetwarzania dostępują jedynie minimalnej oksydacji. Pochodzi więc z Azji, aktualnie zielona herbata zyskuje coraz większą popularność na Zachodzie, gdzie do niedawna królowała jedynie czarna herbata. Przygotowanie filiżanki tej herbaty jest ściśle związane z rodzajem liści z jakich została wyprodukowana. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna być niższa od 60°C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien być krótszy od 2 minut. Im lepsza jakość liści, tym krótszy czas zaparzania, dodatkowo można je parzyć dwu a czasem nawet trzykrotnie. Rodowici chińscy znawcy uznają, że liście najwyższej jakości powinny być zaparzane co najmniej dwukrotnie, przy czym pierwsze zaparzenie powinno być wylewane, gdyż miało na celu jedynie oczyszczenie liści z wszelkich toksyn, które się z nich wydobywają.

W odniesieniu do tej samej objętości napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwa lub trzy razy mniej kofeiny niż kawa. Dokładne badanie przeprowadzone pod tym katem wykazało, że napar z zielonej herbaty zawiera 150–450 mg kofeiny na 1 l płynu. Dla porównania, zawartość kofeiny w kawie parzonej to 380–650 mg/l.

Zielona herbata –  wpływ  na zdrowie

Zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów płuc, piersi, żołądka, jelita grubego i skóry

Jest to zasługą bardzo silnych przeciwutleniaczy (polifenole, katechiny, flawony, flawanole, witaminy: C, E, K, B, jony potasu, fluoru i glinu), które chronią wiązania przed działaniem substancji rakotwórczych. Usuwają z organizmu wolne rodniki i wzmacniają odporność komórek.

– Wspiera proces odchudzania i przeciwdziała cellulitowi

Kofeina, wit B, oraz tzw. galusan epigalokatechiny (EGCG) wyraźnie przyspieszają proces przemiany materii i zmniejszają apetyt. Zielona herbata pozytywnie wpływa na metabolizm wątroby oraz przyspiesza utlenianie tłuszczów. Substancje o działaniu moczopędnym usprawniają pozbycie się z organizmu szkodliwych toksyn.

Poprawia sprawność umysłową

Napar z liści chińskiej herbaty, dzięki dużej zawartości teiny pobudza i orzeźwia umysł, pomaga w koncentracji i procesie zapamiętywania. Herbata parzona dłużej niż 3min redukuje stres, działa odprężająco. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega pojawieniu się depresji oraz chroni mózg przed objawami demencji starczej.

– Stymuluje krążenie

Przeciwdziała odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych poprzez zwiększenie ich przepuszczalności. Oprócz tego spowalnia wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zapobiegając tworzeniu się skrzepów.

– Poprawia wygląd cery

Za sprawą dużej ilości antyoksydantów, chroniących skórę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, opóźnia procesy starzenia się jej. Liście zielonej herbaty często wykorzystuje się do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych oraz antybakteryjnych i przeciwzapalnych w leczeniu zaskórników.

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med