Źródła magnezu

W związku z prowadzeniem w ostatnim czasie przez koncerny farmaceutyczne intensywnej kampanii reklamowej dotyczącej sprzedaży preparatów zawierających w swoim składzie magnez (nie zawsze
w formie najlepiej przyswajalnej dla naszego organizmu, często wręcz o bardzo niskiej ogólnej zawartości tego pierwiastka w suplemencie, za to w nieadekwatnej do jakości cenie), przypominam, że odpowiednią dietą można wspomóc swój organizm i zapobiec niedoborom tego pierwiastka.

Dawka magnezu zależy od płci, wieku oraz indywidualnego zapotrzebowania. Pamiętajcie, że organizm łatwiej przyswaja witaminy z żywności niż te wyizolowane w postaci suplementu. Warto wspomnieć, że zielone warzywa są bogate w ten pierwiastek dzięki zawartości chlorofilu – ich zielonego barwnika.

Wychodząc zatem naprzeciw powszechnemu przekonaniu, że suplement w 100 % zastąpi mi żywność, i nie muszę już się martwić w jaki sposób go dostarczyć, poniżej zamieszczam dla Was małą ściągę dotyczącą zawartości magnezu w poszczególnych produktach.

  • prawdziwe kakao (420 mg w 100g)
  • nasiona słonecznika (359 mg w 100g)
  • migdały (269mg w 100g)
  • kasza gryczana (218 mg w 100g)
  • gorzka czekolada (165 mg w 100g)
  • pistacje (158 mg w 100g)
  • orzechy laskowe (140mg w 100g)
  • płatki owsiane (129 mg w 100g)
  • brązowy ryż (110 mg w 100g)
  • natka pietruszki (69 mg w 100g)
  • kasza jęczmienna (45 mg w 100g)
  • banan (33 mg w 100g)
  • wędzona makrela (30 mg w 100g)

Sprawdź ofertę dietetyka Sports-Med