- 1) 1. Wysoka wartość odżywcza
- 2) 2. Dobre źródło węglowodanów
- 3) 3. Dla zdrowia jelit
- 4) 4. Dla układu sercowo-naczyniowego
- 5) 5. Działanie antynowotworowe
- 6) 6. Dla pięknej skóry
- 7) 7. Wzmocnienie odporności
- 8) 8. Łatwiejsze zasypianie
- 9) 9. Opcjonalnie bezglutenowe
- 10) 10. Rozmaite zastosowania w kuchni
1. Wysoka wartość odżywcza
Płatki owsiane odznaczają się wysoką zawartością witamin: B1, B2, B5, B6, E, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, potasu, manganu, selenu i rozpuszczalnej w wodzie krzemionki.
2. Dobre źródło węglowodanów
Węglowodany z płatków owsianych uwalniają energię stopniowo, dlatego są korzystne zwłaszcza dla sportowców. Owsianka to dobry posiłek przed- lub potreningowy, aby uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach.
3. Dla zdrowia jelit
Płatki owsiane zawierają skrobię oporną, która ma właściwości prebiotyczne, czyli jest pożywką dla bakterii jelitowych. Płatki owsiane zawierają ok. 6,9 g błonnika/100 g. Spośród wszystkich zbóż, owies wyróżnia się największą zawartością błonnika rozpuszczalnego. Najważniejszym składnikiem tej frakcji są beta-glukany, które dzięki właściwościom żelującym, działają ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit.
4. Dla układu sercowo-naczyniowego
Beta-glukan skutecznie obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Równocześnie redukuje utlenianie lipoprotein LDL. Ponadto owies zawiera lecytynę i witaminę E, które przeciwdziałają miażdżycy i zawałom serca.
5. Działanie antynowotworowe
Płatki owsiane obfitują w wiele polifenoli, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Zawarta w owsie skrobia oporna oraz beta-glukany zmniejszają ryzyko raka okrężnicy.
6. Dla pięknej skóry
Dzięki witaminie E płatki owsiane poprawiają jędrność skóry i opóźniają procesy starzenia. Z kolei witaminy z grupy B są pomocne przy cerze trądzikowej. Beta-glukany przyspieszają gojenie się ran i zapobiegają infekcjom.
7. Wzmocnienie odporności
Beta-glukan ma silne działanie immunomodulujące.
8. Łatwiejsze zasypianie
Płatki owsiane warto spożywać wieczorem, ponieważ wyciszają układ nerwowy, uspokajają i pomagają w zasypianiu. Owies zawiera tryptofan oraz magnez i witaminę B6.
9. Opcjonalnie bezglutenowe
Od pewnego czasu na rynku pojawiły się płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe. Okazały się one wybawieniem dla wielu osób nietolerujących tego kłopotliwego białka.
10. Rozmaite zastosowania w kuchni
Owsiankę można przyrządzać na różne sposoby – na wodzie, soku czy też mleku roślinnym. Płatki owsiane można dodawać do wypieków, ciasteczek i batoników, które świetnie sprawdzają się jako przekąska okołotreningowa. Można z nich przyrządzić chrupiącą panierkę do kotletów lub zmielić je, uzyskując w ten sposób mąkę owsianą do naleśników i placków.
A Ty w jakiej postaci najczęściej jadasz płatki owsiane?