ikona telefonu

Umów wizytę
696 537 910

6 powodów, dla których powinieneś suplementować olej z kryla

6 powodów, dla których powinieneś suplementować olej z kryla

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędny element zdrowej diety. Wykazują one ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety ciężko jest dostarczyć ten cenny składnik z pożywienia. Stąd zalecana jest suplementacja. Dowiedz się, czym wyróżnia się olej z kryla arktycznego firmy Nordkrill.

Skąd pochodzi olej z kryla Nordkrill?

Kryle to małe skorupiaki morskie, które żyją w wodach Oceanu Antarktycznego. Olej Nordkrill jest pozyskiwany dokładnie z gatunku kryla antarktycznego Euphausia Superba.

Miejsce połowu kryli (zwane „Area 48”) jest uznawane jako najbardziej zrównoważone łowisko redukcyjne na świecie. Są to najczystsze wody Oceanu Antarktycznego.

Co wyróżnia olej z kryla Nordkrill?

1. Bezpieczeństwo

Kryl antarktyczny, w odróżnieniu od morskich ryb drapieżnych (makrela, tuńczyk, łosoś), odżywia się tylko roślinnymi mikroalgami i jest na samym końcu łańcucha pokarmowego. Ponadto, występuje on w głębokich wodach z dala od terenów przemysłowych. Tym samym, nie gromadzi on w swoim organizmie cząsteczek metali ciężkich i zanieczyszczeń środowiskowych.

To wszystko sprawia, że olej z kryla jest szczególnie polecany dla dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.

2. Omega-3 nowej generacji – bez rybiego posmaku

Innowacyjna metoda produkcji Flexitech umożliwia pozyskiwanie oleju z kryla w taki sposób, aby proces przetworzania był minimalny. Dzięki temu zostaje zachowana wysoka wartość odżywcza. Ogromnym plusem jest to, że olej z kryla nie posiada nieprzyjemnego rybiego posmaku.

3. Unikalne połączenie składników – cholina i astaksantyna

Olej z kryla to unikalne połączenie kwasów tłuszczowych omega-3 z fosfolipidami i antyoksydantami, których nie znajdziemy w rybach.

Składniki te działają ze sobą synergicznie, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Cholina jest niezbędna m.in. dla sygnalizacji nerwowej, bierze udział w procesach metylacji, transporcie lipidów. Jej niedobór prowadzi do stłuszczenia wątroby, miażdżycy, zaników pamięci, neurodegeneracji.

Astaksantyna to czerwony barwnik, a zarazem bardzo silny przeciwutleniacz. Substancja ta stabilizuje kwasy omega-3 w oleju z kryla, zapobiegając jełczeniu. Dla porównania, olej rybi znacznie szybciej ulega utlenieniu.

W organizmie człowieka astaksantyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, zapewnia szybszą regenerację po wysiłku oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV.

4. Lepsza przyswajalność

Olej z kryla nie obciąża żołądka. Dzieje się tak, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 połączone z fosfolipidami bez przeszkód mogą mieszać się z treścią pokarmową żołądka. Olej z kryla jest o wiele łatwiej trawiony niż inne produkty będące źródłem omega-3. [1, 2] W mniejszej objętości kapsułki mieści się więcej cennych kwasów niż w innych preparatach.

5. Skuteczność potwierdzone badaniami

Coraz więcej badań naukowych potwierdza, że olej z kryla arktycznego to najlepsze źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

W jednym z badań uczestników podzielono na 2 grupy. Pierwszej grupie podawano olej rybi, a drugiej olej z kryla. W ciągu kilku dni mierzono poziom kwasów tłuszczowych we krwi. Okazało się, że stężenie kwasów EPA i DHA we krwi było wyższe u osób, które przyjmowały olej z kryla [3].

Olej z kryla jest niezbędny dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Przyjmowanie 300 mg oleju dziennie znacznie obniża poziom białka C-reaktywnego oraz redukuje stan zapalny u pacjentów z artretyzmem do 30%, już w trakcie 1 miesiąca stosowania. [4]

Olej z kryla polecany jest dla osób aktywnych, ponieważ zwiększa wydajność w trakcie treningu oraz przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku.

Potwierdzają to uczestnicy triathlonu Isklar Norseman Xtreme Triathlon”, który jest uważany za jeden z najtrudniejszych triathlonów na pełnym dystansie na Ziemi. Trening o wysokiej intensywności wpływa na funkcje odpornościowe i stany zapalne, przez co sportowcy mogą być szczególnie podatni na infekcje.

Według badań dr Norsemana z 2017 roku suplementacja dużych dawek oleju z kryla przywraca odpowiedni poziom kwasu DHA w organizmie po zawodach  i znacząco zwiększa wskaźnik omega-3 u sportowców, co wpływa również na lepsze osiągnięcia sportowe. [5]

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne astaksantyny są szczególnie korzystne dla serca i układu krwionośnego [6]

W jednym z badań wykazano większą skuteczność oleju z kryla (niż oleju rybiego) w obniżaniu poziomu cukru we krwi, trójglicerydów i frakcji cholesterolu LDL, pomimo że był podawany w niższych dawkach.  [7]

Co więcej, olej z kryla podnosi także poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), czyli tzw. „dobry cholesterol” [8]

6. Olej z kryla – cenny dla kobiet

Oprócz wyżej wymienionych zalet, olej z kryla pomaga w łagodzeniu objawów związanych z napięciem przedmiesiączkowym [9] oraz objawów występujących w okresie menopauzy.

Ponadto, olej ten może być 300 razy bardziej skuteczny w procesie odmładzania niż witaminy A i E.  Przy regularnym stosowaniu widać znaczną poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci.

Jak wybrać dobry preparat?

Dobrej jakości suplement z  kwasami omega-3 powinien zawierać w jednej kapsułce minimum 80 mg kwasu EPA oraz 40 mg DHA. Należy zwrócić uwagę także na obecność fosfolipidów.

Produkt nie powinien zawierać glutenu, laktozy, GMO oraz sztucznych konserwantów.Te wymagania spełnia suplement Nordkrill, który ma w 100 % czysty i naturalny skład.

Podsumowanie

Olej z kryla to najbardziej biodostępne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i doskonała alternatywa dla oleju rybiego. Preparat Nordkrill to świetny wybór, jeśli chcesz obniżyć stan zapalny w organizmie, zadbać o odporność, regenerację, czy odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie dbając o zrównoważone pozyskiwanie składników i bezpieczny skład preparatu.

Przy zakupie preparatu Nordkrill użyj kodu SM10 lub SM15 i ciesz się rabatem!

Źródła:

1.    Comparison of bioavailability of krill oil versus fish oil and health effect; Stine M.Ulven, Kirsten B.Holven 

2.    Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil; Vanu R.Ramprasath, Inbal Eyal, Sigalit Zchut, Peter J.H. Jones 

3.    Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects – a randomized, single-dose, cross-over trial; Anton Köhler, Essi Sarkkinen, Niina Tapola, Tarja Niskanen, Inge Bruheim

4. Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms; Luisa Deutsch

5. https://www.akerbiomarine.com/news/study-looks-to-improve-performance-of-the-worlds-toughest-triathletes

6.    Astaxanthin: a novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease; Fredric J.Pashkow, David G.Watumull, Charles L.Campbell

7.    Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia; Ruxandra Bunea, Khassan El Farrah, Luisa Deutsch

8.    Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial; Arrigo F.G.Cicero, Martina Rosticci, Martino Morbini, Marcella Cagnati, Elisa Grandi, Angelo Parini, Claudio Borghi

9.    Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the management of premenstrual syndrome and dysmenorrhea; Fotini Sampalis, Roxandra Bunea, Marie France Pelland, Odile Kowalski, Natalie Duguet, Sébastien Dupuis

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!