ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Aromatyczna zupa krem z dyni – lekkostrawna i sycąca

Aromatyczna zupa krem z dyni – lekkostrawna i sycąca

Potrzebujesz zjeść coś lekkostrawnego, ale zarazem sycącego? Wypróbuj znakomitą, aksamitną zupę krem z dyni, która smakuje nawet małym niejadkom. Taka zupa świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, obiad, jak i kolację, a przygotowanie jest bardzo łatwe. Twój żołądek będzie wdzięczny.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
  • 3 średnie ziemniaki
  • kawałek selera
  • 2 pomidory
  • ½ pora
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka lubczyku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, biały pieprz, kurkuma, słodka papryka, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Dynię przekrój na pół i łyżką usuń gniazda nasienne wraz z pestkami. Pokrój dynię w kawałki i obierz ze skóry, następnie pokrój dynię w kostkę. Ziemniaki, selera i pomidory obierz i pokrój w kostkę. Pora i czosnek posiekaj. W dużym garnku rozpuść masło klarowane i podsmaż dynię. Dodaj pora i czosnek, podsmaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj ziemniaki, pomidory, liście lubczyku i zalej całość wodą (tylko tyle wody, by zakryć warzywa). Gotuj całość ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Wyjmij liście lubczyku i zmiksuj zupę blenderem. Podawaj z pestkami słonecznika lub dyni.

Uwaga, jeśli cierpisz na nietolerancję Fodmap, nie dodawaj do zupy czosnku i pora.


Smacznego!

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!