Lubisz wypieki, ale nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni? To ciasto podbije Twoje podniebienie, a w dodatku jest proste i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź sam.
Składniki na ciasto jogurtowe:
- (forma o wymiarach 20 na 30 cm, można użyć okrągłej)
- 3 jajka
- 200 g mąki kukurydzianej/innej
- 50g ksylitolu
- 120 ml masła klarowanego
- 1 mały jogurt naturalny/kokosowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70-90%)
- 0,5 kg moreli
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
Wykonanie:
1.Morele umyj przekrój na pół, usuń pestkę.
2. Jajka z ksylitolem ubij na puszystą masę.
3. W rondelku rozpuść, mieszając, masło klarowane i połamaną czekoladę.
4. Dodaj do masy z jajkami jogurt, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj.
5. Wsyp (przesianą) mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj rozpouszczoną czekoladę z masłem.
6. Włącz piekarnik na 180 stopni, tryb pieczenia góra i dół z termoobiegiem, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
7. Wyłóż morelami (przekrojoną częścią do góry) spód blachy (tak aby się nie stykały), zalej ciastem i dodaj resztę moreli na górę.
8. Piecz ok. 40-45 minut (zanurzona w cieście wykałaczka nie może być oblepiona surowym ciastem po wyciągnięciu).
Smacznego!