ikona telefonu

Umów wizytę
690 184 642

Ciasto jogurtowe z morelami – wypróbuj smak lata

Ciasto jogurtowe z morelami – wypróbuj smak lata

Lubisz wypieki, ale nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni? To ciasto podbije Twoje podniebienie, a w dodatku jest proste i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź sam.

Składniki na ciasto jogurtowe:

  • (forma o wymiarach 20 na 30 cm, można użyć okrągłej)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki kukurydzianej/innej
  • 50g ksylitolu
  • 120 ml masła klarowanego
  • 1 mały jogurt naturalny/kokosowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70-90%)
  • 0,5 kg moreli
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody

Wykonanie:

1.Morele umyj przekrój na pół, usuń pestkę.

ciasto jogurtowe

2. Jajka z ksylitolem ubij na puszystą masę.

3. W rondelku rozpuść, mieszając, masło klarowane i połamaną czekoladę.

ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe

4. Dodaj do masy z jajkami jogurt, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj.

ciasto jogurtowe

5. Wsyp (przesianą) mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj rozpouszczoną czekoladę z masłem.

ciasto jogurtowe

6. Włącz piekarnik na 180 stopni, tryb pieczenia góra i dół z termoobiegiem, a formę wyłóż papierem do pieczenia.

7. Wyłóż morelami (przekrojoną częścią do góry) spód blachy (tak aby się nie stykały), zalej ciastem i dodaj resztę moreli na górę.

ciasto jogurtowe

8. Piecz ok. 40-45 minut (zanurzona w cieście wykałaczka nie może być oblepiona surowym ciastem po wyciągnięciu).

Smacznego!

Więcej smakowitych przepisów znajdziesz w naszych e-bookach. Sprawdź koniecznie.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!