Sporo reklam zachęca do zakupu suplementów z biotyną. Ale czy to wystarczy, by włosy były mocne i gęste?
Nasze włosy, tak samo jak skóra czy paznokcie potrzebują różnych składników budulcowych, aby zachować swój piękny wygląd.
Biotyna jest niezbędna do prawidłowej przemiany białek. Jej niedobór może prowadzić nie tylko do wypadania włosów, ale także do łojotoku. Źródłem biotyny są: podroby, żółtka jajek, drożdże, nabiał, orzechy.
Witaminy B5, B9, B12 chronią przed łamliwością włosów i zmniejszają ich wypadanie. Ponadto są odpowiedzialne za nawilżenie włosów, łagodzenie stanów zapalnych skóry głowy i zmniejszenie przetłuszczania się. Źródłem witamin z grupy B są: drób, czerwone mięso, podroby, jaja, ryby, strączki, orzechy, kasze, owies, awokado, banany, drożdże.
Żelazo znacznie poprawia kondycję włosów i zmniejsza ich wypadanie. Pierwiastek ten znajduje się głównie w podrobach, czerwonym mięsie, jajkach, rybach, ale także warzywach strączkowych, amarantusie . Aby polepszyć wchłanianie żelaza, łącz je z witaminą C.
Cynk poprawia ukrwienie skóry i wzmacnia włosy. Znajdziesz go w mięsie, owocach morza, rybach, jajach, serach, kaszy gryczanej, jaglanej, pestkach i orzechach.
Miedź – Zwiększa sprężystość włosów i wzmacnia je, pomaga też zachować kolor. Jej źródło to kasze, strączki, ryby, podroby, produkty zbożowe.
Krzem – jego niedobór sprawia, że włosy stają się kruche i łamliwe. Dobrym źródłem krzemu jest skrzyp polny, pokrzywa, kasza gryczana, owies.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 – nadają włosom blask i nawilżenie. Omega-3 znajdziesz w rybach morskich, tranie, siemieniu lnianym, orzechach włoskich. Omega-6 w pestkach, oleju z wiesiołka, oleju z czarnuszki. Omega-9 w awokado i oliwie.
Aminokwasy metionina i cysteina to cegiełki budujące białka poprawiające strukturę włosów. Źródłem pełnowartościowego białka są mięso, ryby, jaja, nabiał.
Siarka – jest składnikiem aminokwasów budulcowych białek. Można ją suplementować w postaci MSM
Czy Ty także dbasz o odpowiednie odżywienie włosów od wewnątrz?