Jesteś fanem keto-słodyczy? Czekolada domowa bez cukru to idealny przepis dla Ciebie!
Spis treści
zwiń
Czekolada domowa – składniki:
- 100 g oleju kokosowego
- czubata łyżka kakao
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego z puszki
- łyżka erytrytolu
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy
- ½ szklanki orzechów laskowych
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej olej kokosowy, dodaj mleczko kokosowe (tylko ta gęsta warstwa, która zbiera się u góry), a następnie erytrytol i kakao. Opcjonalnie też ekstrakt waniliowy.
- Dokładnie wymieszaj masę, po czym dodaj orzechy pozbawione łupinek i skórek (można wcześniej delikatnie je podprażyć).
- Masę przełóż do foremek na czekoladki, lub rozprowadź równomiernie w płaskim pojemniku, jeśli chcesz uzyskać kształt tabliczki czekolady. Przełóż pojemnik do lodówki na minimum godzinę, aż masa zastygnie.
Uwaga, ta przekąska może uzależniać!