Przetwory aloesu są stosowane w tradycyjnej medycynie od tysięcy lat, a badania powiązały go również z różnymi korzyściami zdrowotnymi. Żel z tej rośliny służył np. do leczenia oparzeń słonecznych, skaleczeń i ugryzień insektów, ale też do zwalczania płytki nazębnej i obniżania poziomu cukru we krwi.

Aloes jest bogaty w składniki odżywcze zawierające ponad 75 potencjalnie aktywnych związków, w tym witaminy (A, C, E, B12), minerały (cynk, miedź, selen, wapń), enzymy (amylaza, katalaza, peroksydaza), aminokwasy, kwasy tłuszczowe, polisacharydy i inne. Można się jednak zastanawiać, czy roślina jest bezpieczna do spożycia. W tym artykule dowiesz się, czy można jeść aloes i czy warto to robić.

Liście aloesu są ogólnie bezpieczne do spożycia

Liście aloesu składają się z trzech części: skóry, żelu i lateksu. Najciekawszy jest żel, który odpowiada za większość korzyści zdrowotnych aloesu. Podczas gdy większość ludzi nakłada żel na skórę, można go również bezpiecznie jeść, jeśli jest odpowiednio przygotowany. Żel ma czysty, orzeźwiający smak i można go dodawać do różnych przepisów, w tym do koktajli i salsy.

Aloes znany jest z właściwości przeciwzapalnych, wspomagających kondycję przewodu pokarmowego i regeneracyjnych dla skóry.

żel i liście aloesowe

Jak wykorzystać liście Aloe Vera?

Żel jest najbardziej wartościową częścią aloesu i głównie na nim się skupiamy. Jak przygotować żel aloesowy? Aby to zrobić, odetnij kolczaste krawędzie u góry i obok liścia aloesu. Następnie odetnij skórę na płaskiej stronie, usuń przezroczysty żel i pokrój w kostkę. Dokładnie umyj kostki żelu, aby usunąć wszelkie pozostałości i ślady brudu. Pozostałości lateksu mogą nadać żelowi nieprzyjemny gorzki smak. Lateks jest cienką warstwą żółtego płynu między skórą a żelem liścia. Zawiera związki o silnych właściwościach przeczyszczających, takie jak aloina.

Skóra aloesu również jest uznawana za bezpieczną do spożycia. Ma łagodny smak i chrupiącą konsystencję, idealną do urozmaicenia letnich sałatek. Alternatywnie, skórę można spożywać, zanurzając ją w salsie lub hummusie.

Aby przygotować skórę, odetnij kolczaste krawędzie na górze i brzegach rośliny i odetnij skórę na płaskiej stronie. Pamiętaj, aby dokładnie umyć skórę, aby usunąć wszelkie zabrudzenia, zanieczyszczenia i lateks. Możesz zanurzyć ją w wodzie przez 10–20 minut przed jedzeniem, jeśli uważasz, że jest zbyt trudny do przeżuwania.

Potencjalne korzyści z jedzenia Aloe Vera

Spożywanie żelu z liści wiąże się z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi. Oto niektóre z nich:

  • poprawa stanu śluzówek przewodu pokarmowego — aloes bywa pomocny w redukowaniu wrzodów, objawów IBS i zaparć;
  • poprawa glikemii i lipidogramu — kilka badań klinicznych w różnych warunkach pokazało korzystny wpływ suplementacji aloesu na poziom glukozy na czczo, HbA1C, oraz na obniżenie cholesterolu całkowitego z poprawą proporcji jego poszczególnych frakcji;
  • zmniejszenie płytki nazębnej — jeśli jest stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej, sok z aloesu może być tak samo skuteczny, jak zwykły płyn do płukania jamy ustnej w zmniejszaniu gromadzenia się płytki nazębnej;
  • działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające — regularne spożywanie żelu aloesu może podnieść poziom przeciwutleniaczy we krwi i obniżyć markery stanu zapalnego. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać szkody spowodowane przez wolne rodniki, które są związkami związanymi z wieloma chorobami przewlekłymi;
  • potencjał antynowotworowy — wiele przesłanek wskazuje na takie działanie.
liście aloesu

Potencjalne zagrożenia związane z jedzeniem aloesu

Najbardziej problematyczny jest lateks. Jedzenie lateksu aloesu, żółtej substancji występującej w liściu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem. W małych dawkach jedzenie lateksu może pomóc w leczeniu zaparć poprzez promowanie skurczów. Jednak w 2002 r. Amerykańska FDA zakazała sprzedaży produktów dostępnych bez recepty zawierających lateks ze względów bezpieczeństwa.

Długotrwałe spożywanie lateksu wiąże się ze skutkami ubocznymi, w tym skurczami żołądka, problemami z nerkami, nieregularnym biciem serca i osłabieniem mięśni. W dużych dawkach powyżej 1 grama na dobę długotrwałe stosowanie może nawet prowadzić do zgonu.

Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia lateksu, ponieważ może to stymulować skurcze macicy, co może powodować poronienie. Ponadto osoby z zaburzeniami trawienia, takimi jak choroba zapalna jelit (IBD) lub choroba Crohna, powinny unikać spożywania lateksu aloesu, ponieważ może to pogorszyć ich stan.

Oprócz lateksu spożywanie żelu aloesu nie jest zalecane dla osób przyjmujących leki na cukrzycę, serce lub nerki, ponieważ może to pogorszyć potencjalne skutki uboczne leków.

Nie spożywaj żeli do pielęgnacji skóry z aloesu, ponieważ nie oferują one takich samych korzyści jak żel w liściu. Żele do pielęgnacji skóry mogą również zawierać składniki, których nie należy spożywać.

Podsumowanie

Żel Aloe Vera i jego skórę można jeść bez większych obaw. W szczególności żel może oferować szereg korzyści zdrowotnych. Należy dokładnie umyć żel lub skórę, aby usunąć wszelkie ślady lateksu, który ma nieprzyjemny gorzki smak i może powodować szkodliwe skutki uboczne.

Jeśli chcesz wspomóc zdrowie dietą, skorzystaj z pomocy dietetyka klinicznego.

Źródło: Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324. doi: 10.3390/molecules25061324. PMID: 32183224; PMCID: PMC7144722.

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej