Reklamy (zwłaszcza dla dzieci) przekonują każdego dnia, że pijąc soki, dostarczasz sobie dawkę witamin. Otóż dostarczasz…ale nie witamin, tylko sporą dawkę cukru!
Nie wierzysz? Spójrz tutaj
- Szklanka 200 ml soku z pomarańczy to ok. 22 g cukrów
- Szklanka 200 ml soku wieloowocowego to 24 g cukrów
- Butelka 300 g soku dla dzieci „Kubuś” to 37 g cukrów!
Dla porównania:
- Szklanka 250 ml Mirindy – 32,5 g cukru
- Szklanka 200 ml Hoop coli – 27,5 g cukru
- Puszka Red bulla – 27,3 g cukru
Soki owocowe są postrzegane jako zdrowsze od słodzonych napojów gazowanych. Okazuje się jednak, że zawierają podobną ilość cukru, ponieważ usunięcie pulpy z sprawia, że sok pozbawiony jest błonnika, witamin i minerałów.
Mimo że cukier w 100% sokach owocowych występuje naturalnie, odpowiedź metaboliczna jest taka sama jak po wypiciu napoju dosładzanego.
Jakie są wady spożywania dużych ilości cukru, już chyba każdy wie, ale przypomnijmy:
- cukrzyca, insulinooporność
- psucie się zębów
- nadwaga i otyłość
- brak koncentracji, senność
- osłabienie odpornosci
- przerost grzybów Candida.
- wysokie stężenie fruktozy w sokach sprzyja stłuszczeniu wątroby
A co mówią badania naukowe?
Okazuje się, że wyższe spożycie słodkich napojów, w tym napojów słodzonych cukrem, napojów owocowych oraz soków owocowych było powiązane z większą śmiertelnością wśród dorosłych w wieku powyżej 45 lat w USA w latach 2003-2007. W badaniu kohortowym wzięło udział 13 440 osób. (Collin L., Judd S., Safford M. i wsp.: Association of Sugary Beverage Consumption With Mortality Risk in US Adults: A Secondary Analysis of Data From the REGARDS Study)
Jaki z tego wniosek?
Owoce lepiej spożywać w całości lub w formie smoothie z dodatkiem warzyw. Aby uniknąć wahań poziomu glukozy, warto dodawać także białko i/lub tłuszcz np.orzechy, nasiona, awokado.
Picie soków z warzyw to nieco inna sprawa. Np. sok z buraka, pomidora, marchwi, czy z selera może mieć korzystny wpływ na zdrowie.