Wiele mówi się o tym, że lampka wina dziennie jest korzystna dla zdrowia ze względu na zawartość resweratrolu. Czy naprawdę wino zawiera aż tak dużo resweratrolu?
Resweratrol to związek należący do polifenoli. Występuje m.in. w czerwonych winogronach, malinach, śliwkach, jagodach Acai.
Nie występuje on w białym winie, jedynie w czerwonym.
Winogrona produkują resweratrol, by chronić się przed skutkami szkodliwego działania promieniowania UV oraz przed toksynami.
Działanie resweratrolu:
- dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
- poprawia krążenie krwi
- poprawia lipidogram
- zmniejsza ciśnienie krwi
- u osób otyłych może poprawić kontrolę glikemii, poprawiając wrażliwość na insulinę
- jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza stres oksydacyjny
- działa przeciwzapalnie
- wpływa na aktywację sirtuin (białek związanych z długowiecznością)
- pomaga zachować młodość
- działa neuroprotekcyjnie.
Jaka dawka resweratrolu ma realny wpływ na zdrowie?
Nawet dawki rzędu 5-10 mg mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jednak by osiągnąć lepszą efektywność, zalecana jest dawka od 100 do 500 mg dziennie.
Dla porównania litr wina zawiera jedynie 2-7 mg resweratrolu, a oprócz tego zawiera alkohol czyli puste kalorie.
Wniosek? Lepszym wyborem będzie zjedzenie ciemnych winogron albo suplementacja.
Wybierając suplement, zwróć uwagę na formę chemiczną. Forma trans-resweratrolu jest znacznie bardziej aktywna biologicznie niż forma cis.
Wskazówka: Nie stosuj resweratrolu około treningowo, ponieważ może on znosić jego korzystne efekty, tak jak w przypadku wielu innych antyoksydantów.
Podsumowujac, wino nie jest najlepszym źrodłem resweratrolu, ale wszystko jest dla ludzi o ile stan zdrowia na to pozwala (przy nietolerancji histaminy może być duży problem).