Popularny jest pogląd, że lampka wina dziennie jest korzystna dla zdrowia ze względu na zawartość resweratrolu. Ile jest w tym prawdy? Czy naprawdę wino zawiera aż tak dużo resweratrolu?
Czym jest resweratrol?
Resweratrol to związek należący do polifenoli. Występuje głównie w skórkach czerwonych winogron, ale może być też w jabłkach, malinach, jagodach, pistacjach, śliwkach i orzeszkach ziemnych. Winogrona produkują resweratrol, by chronić się przed skutkami szkodliwego działania promieniowania UV oraz przed toksynami.
Ze względu na obecność w skórkach winogron trafia także to czerwonego wina, ale w białym winie nie znajdziemy go za wiele. Białe odmiany mogą mieć nawet 10-krotnie mniej resweratrolu niż czerwone, dlatego, tylko czerwone wina rozpatruje się jako jego potencjalne źródło.
Głośno o resweratrolu zrobiło się po opisaniu zjawiska tzw. paradoksu francuskiego. Owo zjawisko polega na tym, że Francuzi pomimo tego, że ich przeciętna dieta uznawana jest za raczej niezdrową, obfitującą w tłuszcze nasycone itp. cieszą się przyzwoitym zdrowiem. Potencjalnym powodem tego zjawiska miało być wysokie spożycie czerwonego wina dostarczającego resweratrolu.
Właściwości resweratrolu
- dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
- poprawia krążenie krwi
- poprawia lipidogram
- zmniejsza ciśnienie krwi
- u osób otyłych może poprawić kontrolę glikemii, poprawiając wrażliwość na insulinę
- jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza stres oksydacyjny
- działa przeciwzapalnie
- wpływa na aktywację sirtuin (białek związanych z długowiecznością)
- pomaga zachować młodość
- działa neuroprotekcyjnie.
Jaka dawka resweratrolu ma realny wpływ na zdrowie?
Nawet dawki rzędu 5-10 mg mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jednak by osiągnąć pełnię korzyści, suplementuje się większe dawki. By osiągnąć lepszą efektywność, zalecana jest dawka resweratrolu mieszcząca się w zakresie od 100 do 500 mg, a czasem nawet do 1000 mg dziennie.
Stężenie resweratrolu może się też mocno różnić pomiędzy różnymi gatunkami win. W czerwonym winie jest to 0,361–1,972 mg/L. Za wina najmocniej obfitujące w resweratrol uznaje się Pinot Noir, Merlot, Cabernet Mitos, Cabernet Cubin, Cabernet Sauvignon.
Żeby dostarczyć terapeutyczną dawkę 1 g resweratrolu, należałoby wypić od 550 do 2762 litrów czerwonego wina.
Pamiętaj, że poza niewielką ilością polifenoli, czerwone wino dostarcza znacznie większej ilości alkoholu, czyli puste kalorie i neurotoksynę.
Czy warto regularnie pić czerwone wino dla zdrowia?
Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zjedzenie ciemnych winogron albo suplementacja. Nawet jeśli dostarczymy kilka mg resweratrolu z wina, to równocześnie dostarczona porcja alkoholu sprawi, że bilans korzyści i strat będzie mocno ujemny. Twierdzenia o prozdrowotnych właściwościach wina są w głównej mierze wytłumaczeniem swoich nieoptymalnych wyborów, a teoria paradoksu francuskiego jest chwiejna.
Wino nie jest najlepszym źródłem resweratrolu, ale wszystko jest dla ludzi. Nadal należy je traktować jako używkę, nie prozdrowotny trunek. O ile stan zdrowia na to pozwala, można sporadycznie sięgnąć po lampkę wina. Jednak np. przy nietolerancji histaminy może być to duży problem.
Suplementacja resweratrolu
Wybierając suplement, zwróć uwagę na formę chemiczną. Forma trans-resweratrolu jest znacznie bardziej aktywna biologicznie niż forma cis.
Wskazówka: Nie stosuj resweratrolu około treningowo, ponieważ może on znosić jego korzystne efekty tak jak w przypadku wielu innych antyoksydantów.
Jeśli masz problem ze wdrożeniem dobrych nawyków żywieniowych lub chcesz się rozprawić z dietetycznymi mitami, skorzystaj z konsultacji z dietetykiem klinicznym.
Źródło: Weiskirchen S, Weiskirchen R. Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy? Adv Nutr. 2016 Jul 15;7(4):706-18. doi: 10.3945/an.115.011627. PMID: 27422505; PMCID: PMC4942868.