Laktoferyna to białko naturalnie wytwarzane przez nasz organizm. Występuje w granulocytach obojętnochłonnych i wydzielinach ustrojowych (mleko kobiece, łzy, ślina, płyn mózgowo-rdzeniowy, pot).
Najwięcej tej proteiny znajduje się w siarze, czyli pierwszym mleku matki (ok. 7 g/l). Laktoferyna jest obecna także w mleku krowim. Laktoferyna ludzka i bydlęca wykazują do siebie podobieństwo na poziomie ok. 77 %.
Obecnie suplementy z laktoferyną są chętnie stosowane głównie dla poprawienia odporności, również u małych dzieci.
Funkcje laktoferyny
- Laktoferyna pomaga w przyswajaniu żelaza.
- Wzmacnia odporność organizmu, pełni funkcję immunomodulującą u noworodków.
- Działa przeciwbakteryjnie poprzez ograniczenie dostępności żelaza dla drobnoustrojów. Ponadto zaburza metabolizm w komórkach bakterii i utrudnia tworzenie biofilmu bakteryjnego.
- Wspiera leczenie zakażenia żołądka wywołane bakterią Helicobacter pylori.
- Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo m.in. na dermatofity, przeciwpasożytniczo.
- Laktoferyna może hamować rozwój WZW typu C poprzez zwiększenie poziomu interleukiny-18 (Hepatology Research, 2013).
- Działa prebiotycznie, czyli wspiera rozrost prawidłowej mikroflory jelitowej.
- Działa antynowotworowo.
Efekty stosowania laktoferyny w badaniach
Na szczęście jest wiele badań naukowych z udziałem laktoferyny, które obrazują nam dokładnie, czego można się po niej spodziewać.
Badanie nr 1
Badanie z 2006 r., które pokazało obiecujące wyniki w kontekście wchłaniania żelaza. Badaniu poddano 300 kobiet w różnych trymestrach ciąży. Pierwsza grupa otrzymywała 520 mg 1x dziennie siarczanu żelaza. Druga grupa 100 mg 2x dziennie laktoferyny bydlęcej, natomiast trzecia to grupa kontrolna.
Po 30 dniach u kobiet suplementujących laktoferynę, stężenie hemoglobiny i Fe całkowitego w surowicy wzrosło bardziej niż u kobiet, które przez 30 dni zażywały siarczan żelaza, niezależnie od trymestru ciąży. Ponadto laktoferyna nie wywołała żadnych skutków ubocznych.
Źródło: Paesano R., Torcia F., Berluti F. i wsp.: Oral administration of lactoferrin increases hemoglobin and total serum iron in pregnant women
Badanie nr 2
Badanie z 2008 roku, które potwierdza działanie immunomodulujące laktoferyny. Badaniu poddano 8 dorosłych zdrowych mężczyzn. Najpierw przez 7 dni spożywali oni 1 kapsułkę placebo, przez kolejne 7 dni 100 mg laktoferyny, a przez następne 7 dni 200 mg laktoferyny.
Zaobserwowano znaczny wzrost całkowitej aktywacji limfocytów T, pomocniczych limfocytów T, cytotoksycznych komórek T oraz wzrost hydrofilowej zdolności antyoksydacyjnej.
Źródło: Mulder A.M., Connellan P.A., Oliver C.J. i wsp.: Bovine lactoferrin supplementation supports immune and antioxidant status in healthy human males
Dawkowanie laktoferyny
Zalecana dawka to 100 – 200 mg dziennie. Suplementy z laktoferyną można dostać w formie kapsułek lub proszku w saszetkach, który jest łatwiejszy do podawania dzieciom.
Przeciwwskazania
Laktoferyna jest uważana za bezpieczną i dobrze tolerowaną. Działania niepożądane występują bardzo rzadko. Przeciwwskazaniem jest alergia na białka mleka krowiego.
Podsumowując, laktoferyna może być pomocna w anemii, odbudowie mikroflory jelitowej i poprawie odporności organizmu.
Masz niedobór żelaza lub anemię? A może przewlekłe problemy z odpornością? Nie czekaj więcej i zgłoś się po pomoc do dietetyka klinicznego!