Dieta niskosalicylanowa (inaczej dieta aspirynowa) to specyficzna dieta eliminacyjna. Polega na ograniczeniu lub całkowitej eliminacji z menu pokarmów z dużą ilością tzw. salicylanów. Wykluczonych jest wiele produktów spośród warzyw, owoców, orzechów i przypraw.
Na czym polega dieta niskosalicylanowa?
Dieta niskosalicylowa polega na ograniczeniu lub eliminacji produktów spożywczych zawierających salicylany. Salicylany (estry kwasu salicylowego) to substancje chemiczne, które występują naturalnie, ale też są produkowane w laboratorium. W roślinach pełnią funkcję ochronną przed insektami, nadają im zapachu. Występują w wielu produktach spożywczych (szczególnie owocach i warzywach), a także w niektórych lekach i kosmetykach. Dieta ta jest stosowana przez osoby z nadwrażliwością na salicylany i może pomóc w łagodzeniu objawów, takich jak bóle głowy i alergie. Ograniczenie lub eliminacja produktów bogatych w salicylany wymaga uważnego czytania etykiet produktów i trzymania się listy produktów dozwolonych i niedozwolonych.
Nietolerancja salicylanów nie występuje tak często, jak nietolerancja glutenu lub histaminy, ale wciąż stanowi poważny problem dla sporej liczby osób. Trzeba pamiętać, że poziom tolerancji salicylanów jest indywidualny i może być zmienny w zależności od sytuacji.
Salicylany w produktach spożywczych – tabela
W tej diecie krytyczna jest wiedza o stężeniu salicylanów w różnych produktach spożywczych. Wszak by je eliminować z diety, musimy najpierw wiedzieć, gdzie się skrywają. Poniżej znajdziesz przydatną tabelę zawartości salicylanów w przykładowych produktach.
Powyższa tabela pochodzi z publikacji — doi: 10.1159/000488348.
Jeśli konfiguracja jadłospisu diety niskosalicylanowej sprawia Ci kłopot lub pomimo jej rzetelnego stosowania nie zauważasz poprawy, koniecznie skonsultuj się z dietetykiem klinicznym.
Dieta niskosalicylanowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie: Sałatka z kurczakiem i burakiem
Składniki:
- 120 g polędwiczek kurczaka
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1/3 buraka
- 5 szt. orzechów nerkowca
- łyżka ziarenek owocu granatu
- łyżka kiełków słonecznika
- łyżka oleju lnianego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (najlepiej na parze) lub uduś na patelni. Buraka obierz ze skóry i ugotuj na parze (jeśli gotujesz tradycyjnie w wodzie, skórkę obierz dopiero po ugotowaniu). Pokrój buraka w kostkę. Posiekaj liście kapusty. Poukładaj kawałki mięsa i buraka, dodaj orzechy i ziarenka granatu. Polej całość olejem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj sałatkę kiełkami.
Lunch: Zupa krem szpinakowy
Składniki:
- 150 g szpinaku mrożonego
- 2 ziemniaki
- kawałeczek selera
- 1/2 korzenia pietruszki
- 300 ml bulionu z mięsa drobiowego
- łyżeczka oleju z wiesiołka
- 60 ml wegańskiej śmietanki ryżowej
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Przygotować bulion mięsny. Dodać szpinak i warzywa obrane: ziemniaki, seler, pietruszkę. Gotować do miękkości. Zblendować z wegańską śmietanką. Zupę krem skropić delikatnie olejem. Doprawić do smaku.
Obiad: Aromatyczny filet z kurczaka z kalafiorem i pomidorami
Składniki:
- 150 g mięso z piersi kurczaka
- sól, pieprz, szczypta tymianku, oregano
- 200 g kalafiora
- 1 pomidor
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oraz kalafiora ugotować na parze. Pomidora obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, a następnie razem z kalafiorem podgrzać na patelni grillowej lub podawać zimny. Podawać z dodatkiem ziół i natką pietruszki, polać olejem.
Kolacja: Owsianka z owocami
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- szklanka mleka ryżowego
- 2 figi świeże
- plaster mango
- łyżka słonecznika
Przygotowanie:
Owoce pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Płatki ugotować w mleku ryżowym. Przełożyć owsiankę do miseczki, dodać owoce, wymieszać. Posypać słonecznikiem.