Papryki faszerowane wyglądają znakomicie i szybko znikają z talerza. Masz ochotę na wyśmienity obiad ale brakuje już pomysłów? Chcesz podać całej rodzinie pełnowartościowy posiłek? Koniecznie wypróbuj przepis, do którego z pewnością będziesz wracać! 🙂
Składniki:
– 6 dużych czerwonych papryk
– 300g mięsa mielonego z indyka
– 1 woreczek ryżu basmati
– 1 cebula
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 kostka mozzarelli
– 100g czarnych oliwek
– 50g kukurydzy
– sól i pieprz (do smaku)
– po 1 łyżeczce: oregano, tymianku, papryki chilli
– 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mięso mielone z indyka z oregano, tymiankiem i papryką chilli. Dodaj koncentrat pomidorowy.
- Pokrój w drobną kostkę cebulę, oliwki przekrój na ćwiartki. Dodaj do mięsa.
- Dodaj wcześniej ugotowany i ostudzony ryż oraz kukurydzę.
- Pokrój w kostkę mozzarellę i delikatnie mieszając dodaj do farszu.
- Umyj papryki, odetnij ich górną część, następnie delikatnie usuń gniazda nasienne.
- Środek każdej papryki dopraw solą i pieprzem.
- Tak obrobione papryki wypełnij poprzednio przygotowanym farszem i nakryj odciętą częścią papryki.
- Do naczynia żaroodpornego włóż papryki i skropl je olejem kokosowym. Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 stopni C przez ok 45min.
SMACZNEGO! 😛