Wiosna to czas odnowy, nie tylko w przyrodzie, ale i w naszym życiu. Budzimy się z zimowego letargu, nabieramy energii i chęci do działania. To idealny moment, by zadbać o swoje ciało i zdrowie od podstaw. Może Cię w tym wesprzeć dietetyk kliniczny.

Po zimowych miesiącach, kiedy dieta często staje się mniej zrównoważona, a aktywność fizyczna spada, nasz organizm może potrzebować wsparcia i regeneracji. Może czujesz się ociężały, brakuje Ci energii, a może zmagasz się z konkretnymi problemami zdrowotnymi, które nasilają się na wiosnę? Właśnie w takich sytuacjach dietetyk kliniczny staje się Twoim sprzymierzeńcem w drodze do lepszego samopoczucia i zdrowia.

Wizyta u Dietetyka to świetny początek by rozpocząć dbanie o zdrowie
Spis treści zwiń

Kim jest Dietetyk Kliniczny i Czym Różni Się od „Zwykłego” Dietetyka?

Dietetyka kliniczna to specjalizacja w ramach dietetyki, która koncentruje się na terapeutycznym zastosowaniu żywienia w leczeniu i profilaktyce chorób. Dietetyk kliniczny to ekspert nie tylko od zdrowego odżywiania, ale przede wszystkim od żywienia w kontekście różnych jednostek chorobowych. Posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu patofizjologii, biochemii, farmakologii i interakcji leków z żywnością.

Dietetyk Kliniczny - zakres obejmujący terapię

Dietetyk Kliniczny – Twój Indywidualny Przewodnik po Świecie Terapeutycznego Żywienia.

W przeciwieństwie do dietetyka, który może skupiać się na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania, dietetyk kliniczny specjalizuje się w pracy z pacjentami z konkretnymi schorzeniami. Jego celem jest wsparcie leczenia farmakologicznego poprzez odpowiednio dobraną dietę, łagodzenie objawów choroby, poprawa stanu odżywienia i zapobieganie powikłaniom.

Kim jest Dietetyk Kliniczny i Czym Różni Się od Lekarza?

Dietetyk kliniczny to nie lekarz, ale członek zespołu terapeutycznego, który współpracuje z lekarzami różnych specjalności (m.in. internistami, endokrynologami, diabetologami, gastroenterologami, onkologami). Lekarz diagnozuje i leczy choroby, często farmakologicznie, natomiast dietetyk kliniczny wspiera ten proces poprzez interwencję żywieniową.

Dietetyk Kliniczny - czym się zajmuje? jak pomaga - dieta, styl życia, suplementacja

Dietetyk kliniczny

  • Specjalizuje się w żywieniu terapeutycznym w chorobach.
  • Opracowuje indywidualne plany dietetyczne dostosowane do konkretnej jednostki chorobowej, stanu pacjenta i zaleceń lekarskich.
  • Edukuje pacjentów i ich rodziny w zakresie zasad diety leczniczej.
  • Monitoruje efekty leczenia dietetycznego i dostosowuje plan w razie potrzeby.
  • Współpracuje z lekarzami w ramach kompleksowej opieki nad pacjentem.
Dietetyk kliniczny to nie lekarz

Lekarz

  • Diagnozuje i leczy choroby, głównie farmakologicznie i zabiegowo.
  • Posiada wiedzę medyczną o przyczynach, objawach, diagnostyce i leczeniu chorób.
  • Może zlecać badania diagnostyczne i farmakoterapię.
  • Koordynuje proces leczenia pacjenta, w tym kieruje do innych specjalistów, np. dietetyka klinicznego.

Do Dietetyka Klinicznego Zgłoś Się, Gdy… Twoje Zdrowie Wymaga Specjalistycznego Podejścia!

Do dietetyka klinicznego warto zgłosić się, gdy…

zmagasz się z chorobą przewlekłą, w której dieta odgrywa kluczową rolę w leczeniu, lub gdy potrzebujesz specjalistycznej diety w określonych stanach fizjologicznych.

Cukrzyca typu 1 i 2, insulinooporność

  • Poprzez edukację i spersonalizowane strategie żywieniowe, dietetyk kliniczny wspiera pacjenta z insulinoopornością w osiągnięciu lepszej kontroli metabolicznej

Choroby układu sercowo-naczyniowego

  • nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, hiperlipidemia, niewydolność serca

Choroby przewodu pokarmowego

  • zespół jelita drażliwego (IBS), choroby zapalne jelit (Choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), celiakia

Schorzenia wątroby i dróg żółciowych

  • stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, kamica żółciowa

Choroby trzustki

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, mukowiscydoza

Choroby nerek

  • przewlekła choroba nerek, kamica nerkowa

Nowotwory

  • wsparcie żywieniowe w trakcie i po leczeniu onkologicznym, poprawa stanu odżywienia, łagodzenie skutków ubocznych terapii

Zaburzenia metaboliczne

  • hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, dna moczanowa

Alergie i nietolerancje pokarmowe

  • identyfikacja alergenów, diety eliminacyjne, niedobory pokarmowe w alergiach

Choroby autoimmunologiczne

  • reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto, toczeń rumieniowaty układowy – dieta jako element terapii wspomagającej łagodzenie stanu zapalnego

Niedożywienie i stany wyniszczenia organizmu

  • w chorobach przewlekłych, u osób starszych, w zaburzeniach odżywiania

Żywienie enteralne i parenteralne

  • prowadzenie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w warunkach domowych i szpitalnych


Ciąża i karmienie piersią

  • zapewnienie optymalnego odżywienia matki i dziecka, zapobieganie niedoborom, edukacja żywieniowa

Okres niemowlęcy i dzieciństwo

  • żywienie niemowląt i małych dzieci, wprowadzanie pokarmów uzupełniających, żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, edukacja rodziców

Wiek podeszły

  • żywienie osób starszych, zapobieganie niedożywieniu, dieta w chorobach wieku starszego

Żywienie sportowców

  • diety dla sportowców różnych dyscyplin, optymalizacja wyników, regeneracja, suplementacja

Efekty współpracy z dietetykiem klinicznym

Wizyta u Dietetyka Klinicznego – Efekty Współpracy

współpraca z dietetykiem klinicznym to inwestycja w Twoje zdrowie i samopoczucie. Efekty, których możesz oczekiwać, to m.in.:

Poprawa stanu zdrowia

  • złagodzenie objawów choroby, poprawa wyników badań laboratoryjnych, lepsza kontrola choroby przewlekłej, wsparcie procesu leczenia farmakologicznego.

Lepsze samopoczucie i więcej energii

  • redukcja zmęczenia, poprawa nastroju, więcej sił witalnych.

Utrata masy ciała lub jej przyrost (w zależności od celu)

Poprawa nawyków żywieniowych

  • zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do samodzielnego komponowania zdrowych posiłków i dokonywania świadomych wyborów żywieniowych na co dzień.

Większa świadomość własnego ciała i potrzeb

Konsultacja Dietetyczna – Wiosenne Porządki Zacząć Czas!

Wiosna to idealny czas na restart i zadbanie o swoje zdrowie. Wizyta u dietetyka klinicznego to lepsze samopoczucie, zdrowie i energia do życia. Potrzebujesz pomocy w odzyskaniu zdrowia? Dietetyk kliniczny jest specjalistą, który zaleci Ci odpowiednią dietę, suplementację i zmiany w stylu życia. To wszystko abyś mógł się cieszyć pełnią zdrowia.

Chcesz skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego w Sports-Med? Zapraszamy na konsultację indywidualną! Nasi specjaliści opracują dla Ciebie plan żywieniowy, dostosowany do Twoich potrzeb i celów.

Zasubskrybuj nasz bezpłatny Newsletter, by otrzymywać regularne informacje o zdrowiu i dietetyce.

Bibliografia:

  • Ciborowska, H., & Rudnicka, A. (2020). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • Włodarek, D., Lange, E., Kozłowska, L., & Głąbska, D. (2021). Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • Grzymisławski, M. (Red.). (2022). Dietetyka kliniczna. Wydawnictwo Medical Tribune.
  • Mahan, L. K., Raymond, J. L., & Escott-Stump, S. (2020). Krause’s Food & the Nutrition Care Process. Elsevier.
  • Nelms, M. N., Sucher, K. P., Lacey, K., Roth, S. L., & Williams, C. K. (2020). Nutrition Therapy and Pathophysiology. Cengage Learning.
person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej