Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw świata. W niektórych krajach klasyfikowane jako owoce, wykorzystywane są do dżemów. Odmian marchewek istnieje ponad 100 i oprócz wszystkim znanej pomarańczowej wersji można spotkać też marchewki białe, żółte, czerwone oraz fioletowe.
W Polsce jest to warzywo tanie, smaczne, zdrowe i łatwo dostępne, ale czy to wszystko, co wiemy o marchewce? Oto 5 powodów, dla których warto jeść marchewki.
Lepsze trawienie
Marchewka sama w sobie jest lekko strawna, a przy okazji dostarcza mnóstwo witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Spożywanie marchewek jest znakomitą formą zapobiegania wrzodom żołądka i innym problemom trawiennym.
Błonnik dla jelit
Błonnik zawarty w marchewkach reguluje pracę jelit, wspomaga przy zaparciach i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dzięki błonnikowi wydalamy z organizmu odpady przemiany materii w sposób znacznie łatwiejszy. Odpowiednia podaż błonnika kształtuje korzystną florę jelitową oraz zmniejsza ryzyko nowotworów, a także dobrze wpływa na glikemię i wiele innych aspektów zdrowia.
Obfite źródło beta-karotenu
Silny przeciwutleniacz, którego główną zaletą jest to, że po spożyciu, w organizmie przemienia się w witaminę A. Jest to witamina szczególnie ważna dla Pań i dzieci. Pozwala zachować zdrową skórę i włosy na lata, a najmłodszych wspiera w rozwoju. Oprócz tego witamina A ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Przed komputerem jedz marchewkę!
Walory prozdrowotne
Jedzenie marchwi wspomaga wiele procesów i narzędzi naszego organizmu. Enzymy zawarte w marchewce zabijają szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pozwalają zapobiega próchnicy. To bogate w witaminy i minerały warzywo działa wzmacniająco na organizm, chroni przed anemią, reguluje prace żołądka, jelit, a także poprawia metabolizm i dba o wątrobę. Jak wcześniej wspomniałem marchew działa świetnie na skórę czy oczy, ale to nie wszystko! Ma również właściwości antyoksydacyjne oraz wspomaga budowę nowych komórek w organizmie.
Gojenie ran
I ostatni punkt – gojenie ran. Tym razem zamiast jeść marchewkę, należy przyłożyć ją do rany zupełnie surową, najlepiej starkowaną.
Podsumowanie
Biorąc pod uwagę wszystkie te walory, a także cenę i dostępność marchwi – nie mamy wątpliwości – jest to warzywo, które trzeba regularnie spożywać! Najlepiej surową, ze skórką, bo taka ma najwięcej witamin i składników odżywczych.