Herbatę pijemy niemal codziennie i stanowi ona podstawowy napój zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jak długo należy parzyć herbatę, aby móc w pełni cieszyć się jej smakiem i właściwościami?
Czas parzenia herbaty oraz temperatura wody, którą ją zalewamy, ma wpływ zarówno na smak napoju, jak i jego właściwości. Poszczególne rodzaje herbaty mają nie tylko różnorodny smak i inne właściwości zdrowotne, ale także wymają odpowiedniej temperatury i czasu parzenia.
Jakie właściwości ma herbata?
Herbata wykazuje szereg leczniczych właściwości, za które odpowiedzialne są zawarte w niej katechiny, które należą do grupy wykazujących silne działanie antyoksydacyjne flawonoidów roślinnych. Z tego względu herbata wspiera działanie organizmu i zabezpiecza nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Naukowo udowodniono, że picie herbaty pomaga wspierać funkcjonowanie serca, wpływa na stan zębów i dziąseł (herbata zawiera fluor i działa antybakteryjnie), wspomaga odchudzanie, redukuje poziom złego cholesterolu, przyśpiesza leczenie zapalenia spojówek (okłady z herbaty), a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto herbata jest naszym sprzymierzeńcem w zachowaniu młodego wyglądu – poprawia wygląd skóry i chroni ja przed procesami starzenia.
Jak długo parzyć herbatę?
Każdy gatunek herbaty wymaga różnego czasu i temperatury parzenia:
- Herbata czarna – czas parzenia 2-3 minuty; temperatura wody 95 stopni C;
- Herbata czerwona – czas parzenia 1-3 minuty; temperatura wody 95 – 98 stopni C;
- Herbata zielona – czas parzenia 1-3 minuty; temperatura wody 75- 85 stopni C;
- Herbata Oolong – czas parzenia 1-5 minut; temperatura wody 90 – 95 stopni C;
- Herbata biała – czas parzenia 1- 5 minut; temperatura wody 75 – 85 stopni C;
- Herbata owocowa – czas parzenia do 5 minut; temperatura wody 90 stopni C;
Nawet herbat parzonych w wysokiej temperaturze nie powinno się zalewać wrzącą wodą – należy odczekać chwilę, aby ustał proces gotowania.
Warto także zaznaczyć, że najlepiej smakuje herbata parzona w porcelanowych filiżankach lub specjalnych czajniczkach do zaparzania; herbaty nie parzymy w metalowych naczyniach, gdyż zyska nieprzyjemny posmak i utraci swoje właściwości.