Jak rozpoznać dodatki do żywności?
Odpowiedź jest prosta, należy czytać zamieszczone na opakowaniu etykiety. Czytanie etykiet jest podstawą robienia rozsądnych zakupów. Pozwala dokonywać świadomych wyborów. Żywność ogólnodostępna na sklepowych półkach jest wysoko przetworzona. Odległe terminy przydatności do spożycia produktu szokują, tak bardzo jak skład za każdym razem. Wszystko to odbija się negatywnie na naszym zdrowiu. Czas rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie co oznacza powszechnie występujący na etykietach symbol E.
Co oznacza symbol E na etykiecie?
„Jest to kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.”
Numery E zaczynają się od liczby 100.
- 100 – 199 to barwniki użyte do produkcji.
- 200 do 299 to konserwanty.
- 300 do 399 to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości.
- 400-499 to emulgatory.
- 500 do 599 to środki pomocnicze.
- 600-699 to wzmacniacze smaku.
- 900-999 to środki słodzące, nabłyszczające.
- 1000-1999 to stabilizatory, konserwanty, zagęstniki.
Czy Wy sprawdzacie skład produktu, zanim wyląduje w Waszym koszyku na zakupy? Czym kierujecie się podczas wyboru produktu? Zapraszam do dyskusji.