W Halloween nie może zabraknąć przepisu z dynią w roli głównej. Tym razem danie wegetariańske. Straaasznie pyszna dynia faszerowana soczewicą.
Składniki na 2 porcje:
- 1 nieduża dynia (ok. 1,3 kg)
- 100 g zielonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól morska, pieprz czarny
- papryka słodka, chilli, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, czosnek
- łyżka masła klarowanego
- opcjonalnie 40 g sera koziego
Przygotowanie:
Dynię umyj, przekrój wzdłuż na pół, łyżką wyciągnij pestki i miąższ. Wstaw wydrążoną dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 20 min. Soczewicę wrzuć do wrzącej osolonej wody (1 szklanka) i gotuj ok. 20-30 min., aż całkowicie wchłonie wodę. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj przecier pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę. Całość duś jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dynię wyjmij z piekarnika. Nałóż farsz do wnętrza dyni, posyp z wierzchu startym serem i zapiekaj ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki.
Jak Wam się podoba taka propozycja na danie wegetariańskie? Wolicie dynię w wersji na słono czy słodko?