ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Pierwsze 10 pakietów wyprzedane w rekordowym tempie! 😱 DODATKOWA oferta dla nowych klientów, tylko 7 pakietów - 20%!💥

Dynia faszerowana soczewicą – danie wegetariańskie

Dynia faszerowana soczewicą – danie wegetariańskie

W Halloween nie może zabraknąć przepisu z dynią w roli głównej. Tym razem danie wegetariańske. Straaasznie pyszna dynia faszerowana soczewicą.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 nieduża dynia (ok. 1,3 kg)
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól morska, pieprz czarny
  • papryka słodka, chilli, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, czosnek
  • łyżka masła klarowanego
  • opcjonalnie 40 g sera koziego

Przygotowanie:

Dynię umyj, przekrój wzdłuż na pół, łyżką wyciągnij pestki i miąższ. Wstaw wydrążoną dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz przez 20 min. Soczewicę wrzuć do wrzącej osolonej wody (1 szklanka) i gotuj ok. 20-30 min., aż całkowicie wchłonie wodę. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj przecier pomidorowy, przyprawy oraz ugotowaną soczewicę. Całość duś jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dynię wyjmij z piekarnika. Nałóż farsz do wnętrza dyni, posyp z wierzchu startym serem i zapiekaj ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki.

Jak Wam się podoba taka propozycja na danie wegetariańskie? Wolicie dynię w wersji na słono czy słodko?

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!