ikona telefonu

Umów wizytę
690 184 642

Poczekaj sekundkę!

Nie odkładaj zdrowia na później. Umów się na pierwszą konsultację i popraw komfort swojego życia.

Glikacja – ta reakcja sprawia, że szybciej się starzejesz

Glikacja – ta reakcja sprawia, że szybciej się starzejesz

Czym jest glikacja?

Glikacja to wieloetapowy proces, który zachodzi w Twoim organizmie każdego dnia. Opiera się ona na Reakcji Maillarda (pojęcie to możesz pamiętać z lekcji chemii).

W wyniku nieenzymatycznych reakcji między cukrami a białkami, tłuszczami i kwasami nukleinowymi powstają niezbyt korzystne dla naszego zdrowia produkty końcowe.

Są to tzw. AGE (advanced glycation end products) – wysoko usieciowane związki, które kumulują się w organizmie.

Glikowane białka czy lipidy zmieniają swoją funkcjonalność, co prowadzi do szybszego starzenia się oraz rozwoju chorób. W przypadku zaburzeń metabolicznych następuje nasilenie tego procesu. 

Dlaczego AGE są groźne?

Miażdżyca

AGE prowadzą do uszkodzenia kolagenu, co powoduje, że ściany naczyń krwionośnych są mniej sprężyste i bardziej podatne na zwapnienie.

Ponadto białka glikowane generują stres oksydacyjny, aktywują makrofagi i płytki krwi, prowadzą do degradacji macierzy zewnątrzkomórkowej oraz uniemożliwiają naprawę śródbłonka przez śródbłonkowe komórki progenitorowe (EPC). [1]

Neurodegeneracja

AGE mogą tworzyć się m.in. na białkach tkanek nerwowych i przyczyniać się do demielinizacji nerwów obwodowych, co prowadzi do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego.

Akumulacja AGE w mózgu występuje zwłaszcza u chorych na Alzheimera i Parkinsona.

Starzenie się skóry

Glikacja to także niszczenie przez cukry białek podporowych skóry – kolagenu i elastyny, które zapewniają skórze sprężystość. AGE są odpowiedzialne za mniejszą odporność na stres oksydacyjny, zniekształcone unaczynienie, wolniejsze gojenie ran oraz zmarszczki.

Problemy ze stawami

Glikacja obejmuje także komórki chrząstek stawowych, przez co szybciej ulegają one degeneracji.

Jak ograniczyć reakcje glikacji?

Ogranicz spożycie cukrów oraz żywności wysokoprzetworzonej.

AGE tworzą się też w wyniku termicznej obróbki. Staraj się gotować/ piec w niższych temperaturach. Warzywa, owoce, orzechy i pestki spożywaj najlepiej na zimno. Nie jedz przypalonych potraw!

Spożywaj jak najwięcej świeżych warzyw i owoców oraz innych produktów dostarczających antyoksydanty.

Okazuje się, że w walce z glikacją pomocna jest karnozyna. Substancja ta hamuje komórkowy stres oksydacyjny. Wykazano, że nie tylko zapobiega ona tworzeniu się nowych AGE, ale także odwraca skutki wcześniej powstałych produktów glikacji, takie jak uszkodzenia DNA. [2]

Karnozyna naturalnie występuje głównie w mięsie. Warto rozważyć jej suplementację, szczególnie gdy jesteś narażony na cukrzycę 2, miażdżycę lub chorobę Alzheimera. [3]

Źródła:

  1. Glycation of extracellular matrix proteins and its role in atherosclerosis; January 2012; Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej
  2. Carnosine: a versatile antioxidant and antiglycating agent; V.Prakash Reddy, Matthew R.Garrett, George Perry, Mark A.Smith
  3. Carnosine, a protective, anti-ageing peptide? A R.Hipkiss
Chciałbyś porozmawiać na temat swojej diety indywidualnie? Umów się na konsultacje w Gdańsku/ Gdyni lub online. Zapraszamy!
konsultacja u dietetyka

metamorfozy naszych pacjentów

  • Adrianna

    • Poprawa samopoczucia

    • Spadek wagi

    Adrianna zdecydowała się na współpracę w formie pakietu, co umożliwiło wprowadzanie zmian stopniowo pod stałą opieką dietetyka. Najważniejszym zadaniem było uszczelnienie bariery jelitowej i przywrócenie równowagi hormonalnej. Większość zaburzeń tak naprawdę ma swój początek w jelitach. Jeżeli stan mikroflory jelitowej jest w złym stanie, odbija się to na całym organizmie.
  • Daniel

    • Lepsze zdrowie

    • Poprawa samopoczucia

    • Spadek wagi

    Dieta pomogła poprawić stan skóry, zmniejszyły się dolegliwości trawienne, zwiększyła się znacznie odporność na stres, poprawiła się kondycja i skład ciała. I nawet cheat-meale nie są przeszkodą by wyglądać tak jak na załączonych zdjęciach. Zobaczcie sami. Dobry plan, strategia i jej konsekwentne wykonywanie krok po kroczku daje właśnie takie efekty!
  • Aneta

    Bardzo polecam chudnięcie z Panem Sylwestrem. Dla mnie decyzja o rozpoczęciu walki ze złymi nawykami była trudna, bo zniechęcona wieloma nieudanymi próbami na początku nie byłam przekonana, że tym razem się uda. Jednak po konsultacji i wyjaśnieniu jak postępować przystąpiłam do działania. :-) Sam program diety jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich przygotowań. Dodatkowo stały kontakt w przypadku jakichkolwiek wątpliwości ułatwia bardzo planowanie jadłospisu i pomaga w chwilach słabości. Mój wynik na razie to -12kg w ciągu 3 miesiące ale uderzamy razem dalej z redukcją, bo do wymarzonej wagi jeszcze troszkę brakuje. :-) Serdecznie polecam! :-)
  • Dariusz

    Ćwiczę na siłowni wiele lat, ale forma nie była taka jakiej bym oczekiwał. W dwa dni moja dieta i plan suplementacyjny został przerzucony do góry nogami i po upływie prawie 10 miesięcy czuje się przede wszystkim lepiej i forma zmierza w dobrym kierunku co widać na załączonym zdjęciu.

Umów się na wizytę

zespół dietetyków Sports-med

  • Sylwester Kłos - ZnanyLekarz.pl
  • Wiktoria Kłos - ZnanyLekarz.pl
  • Eliza Gosławska - ZnanyLekarz.pl
  • Zuzanna Zajączkowska - ZnanyLekarz.pl

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!