Owoce granatu właściwego to dla nas owoc egzotyczny, o specyficznym smaku i interesujących właściwościach zdrowotnych. Pochodzi z Azji Zachodniej, Półwyspu Indyjskiego i Kaukazu.
Wyjątkowy skład i właściwości granatu
Owoc granatu zawiera w swoim składzie: witaminy (C i E), minerały (potas, wapń, magnez, fosfor i sód), błonnik, kwasy organiczne, antocyjany, taninę, liczne flawonoidy i polifenole. Bardzo charakterystyczna dla niego jest obecność specyficznego kwasu tłuszczowego z rodziny omega-5 – kwasu punikowego. Olej z pestek granatu jest jego skoncentrowanym źródłem.
To doskonały owoc, który obfituje w polifenole będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Ma też wyraźne działanie przeciwzapalne. Granaty mogą pomóc w zapobieganiu lub niwelowaniu różnych czynników ryzyka chorób, w tym wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, stresu oksydacyjnego i hiperglikemii.
Nie bez powodu nadano mu taką nazwę, bo granat prawdziwa prozdrowotna bomba dla organizmu
Granat wspiera ochronę komórek mózgowych, hamując procesy zapalne w mózgu. Tym samym zmniejsza ryzyko zapoczątkowania choroby Parkinsona, czy Alzheimera. Działa ochronnie również na stawy. Zawarty w granacie kwas elagowy działa antynowotworowo przy ryzyku wystąpienia raka jelita grubego, prostaty, piersi, jelit i płuc. Dzięki właściwościom antybakteryjnym wzmacnia układ odpornościowy. Wspomaga procesy trawienne oraz zapobiega zagnieżdżeniu się w organizmie pasożytów. Jest przydatny w walce z grzybicą, jak również podczas oczyszczania organizmu z toksyn.
Udowodniono jego korzystny wpływ na skórę, poprzez ochronę przed promieniami UV, regenerację, uelastycznienie, wewnętrzne nawilżenie i odżywienie, włącznie z poprawą jej ukrwienia.
Dla mężczyzn granat pozytywnie wpływa na płodność i parametry jakościowe nasienia. Gdy płodność sprawia problemy, warto rozważyć regularne stosowanie soku z granatu.
Prawda, że lista właściwości granatu jest imponująca? A to nie koniec!
Wpływ na sylwetkę
Wieści są dobre. Granat sprzyja szczupłej sylwetce! Badania naukowe z wykorzystaniem granatu i jego ekstraktów potwierdzają korzystny wpływ na przeciwdziałanie otyłości i wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej.
Część wymienionych wyżej właściwości (jak ta obniżająca glukozę i działanie przeciwzapalne) sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej, natomiast podania naukowe pokazują konkretnie wpływ na zwiększone tempo utleniania kwasów tłuszczowych, co oznacza szybsze zużywanie ich na cele energetyczne (spalanie). Wyciągnięto wnioski, że ekstrakty granatu sprzyjają odchudzaniu głównie przez dwa mechanizmy: zmniejszanie wychwytu energii oraz hamowanie aktywności lipaz. Innymi słowy, granat działa zarówno jako supresant apetytu, jak i zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego z jedzenia. Brzmi ciekawie, prawda?
Potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety dla sprawnej redukcji masy ciała? Nie błądź samodzielnie w gąszczu informacji i zgłoś się do profesjonalisty. Dietetycy Sports-Med mają wieloletnie doświadczenie we wspomaganiu odchudzania nawet w najtrudniejszych przypadkach.
Źródła:
Zarfeshany A, Asgary S, Javanmard SH. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014 Mar 25;3:100. doi: 10.4103/2277-9175.129371. PMID: 24800189; PMCID: PMC4007340.
Al-Muammar MN, Khan F. Obesity: the preventive role of the pomegranate (Punica granatum). Nutrition. 2012 Jun;28(6):595-604. doi: 10.1016/j.nut.2011.11.013. Epub 2012 Feb 17. PMID: 22342388.