Owoce to jeden z elementów zbilansowanej diety. Dostarczają mnóstwo antyoksydantów oraz są źródłem błonnika. Jednak z drugiej strony wiadomo, że zawierają one sporą ilość cukrów, które mają wpływ na podwyższenie glikemii.
Jeśli cierpisz na insulinooporność wybieraj owoce o jak najmniejszej zawartości cukru:
- awokado
- pomarańcze, grejpfruty, cytryna, limonka, kiwi
- borówki, jagody, maliny, truskawki, jeżyny
- rabarbar
- wiśnie
- papaja
- porzeczki
- kwaśne jabłka
- śliwki
- melon
- brzoskwinia
Unikaj:
- suszonych owoców
- syropów owocowych
- owoców z puszki
- soków, nektarów i napojów owocowych
- owoców o wysokiej zawartości cukru: winogrona, mocno dojrzałe banany, figi, daktyle, mango.
Ważne wskazówki
W insulinooporności owoców nie należy jadać na śniadanie. Lepiej zjeść je na lunch, podwieczorek lub kolację.
Nie jedz owoców samodzielnie. Połącz je ze zdrowymi tłuszczami: orzechami, nasionami, awokado, olejem kokosowym, mleczkiem kokosowym itp.
Nie traktuj owoców jako przekąski między posiłkami, ponieważ prowokują wyrzut insuliny.
Pamiętaj, że ilość ma znaczenie. Można wkomponować do diety owoce o wyższej zawartości cukru np. jako dodatek do smoothie warzywno-owocowego. Ale zjedzenie na raz 0,5 kg czereśni lub 2 bananów to niezbyt dobry pomysł.
Pamiętaj, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile owoców dziennie można zjeść w insulinooporności. Każda osoba reaguje inaczej, dlatego trzeba podejść do tematu indywidualnie.