ikona telefonu

Umów wizytę
690 184 642

Jak poprawić pamięć i koncentrację poprzez odpowiednią dietę?

Jak poprawić pamięć i koncentrację poprzez odpowiednią dietę?

Prawidłowa dieta oraz zdrowe nawyki żywieniowe grają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. To co jemy ma ogromny wpływ na całe nasze ciało, jednak dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Cię do przeczytania, jakie składniki odżywcze są podstawą dla działania bardzo ważnego narządu w naszym organizmie – dla Twojego mózgu! Jak komponować swoją dietę, aby nasz układ nerwowy funkcjonował prawidłowo i był jak najdłużej w dobrej kondycji? Zapraszamy do lektury…

Woda

Mózg składa się w głównej mierze z wody (80%) i właśnie dlatego powinieneś szczególnie zadbać o jej codzienne spożywanie. Nawet niewielkie odwodnienie organizmu wynoszące 1–2%, może wpływać na pogorszenie zdolności poznawczych, powodować ogólne zmęczenie i zaburzenia koncentracji uwagi lub wywoływać zmiany nastroju. Czujesz zmęczenie? Może zamiast kolejnej kawy powinieneś napić się wody 🙂

Zdrowe tłuszcze

Kwasy tłuszczowe stanowią ważny budulec naszego mózgu, właśnie dlatego spożywanie tych substancji jest istotne dla prawidłowego działania tego organu. W badaniach wykazano, że suplementowanie kwasów tłuszczowych ω–3 wpływa korzystnie w wielu zaburzeniach t.j choroba Alzheimera, schizofrenia czy zespołach deficytu uwagi. Dodatkowo, zaobserwowano również zwiększenie tzw. wydajności poznawczej, poprawę nastroju i stabilizację reakcji emocjonalnych.

Jakie produkty są bogate w kwasy omega–3? 

  • ryby morskie
  • olej lniany
  • siemię lniane 
  • orzechy włoskie
  • nasiona chia

Witaminy A i C

Witamina A i jej pochodne mają duże znaczenie w prawidłowej pracy naszego mózgu. Związki te, są ważne w okresie rozwoju człowieka, ale grają też istotną rolę w funkcjonowaniu m.in zmysłow  węchu i smaku przez całe życie. Dodatkowo witaminy z grupy A i witamina C są silnymi przeciwutleniaczami i chronią nasz organizm przed negatywnym działaniem stresu oksydacyjnego.

Gdzie szukać witaminy A?

  • niektóre tłuste ryby
  • przetwory mleczne
  • jaja
  • dynia
  • szpinak

Gdzie szukać witaminy C?

  • owoce cytrusowe
  • brokuł
  • czerwona papryka
  • pietruszka

Witaminy z grupy B

Większość witamin z grupy B jest niezbędna, zarówno w czasie rozwoju mózgu, jak i dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego w późniejszym życiu. 

  • B3 – korzystne działanie w stanach demencji i depresji, w bólach głowy i w zaburzeniach psychicznych, zwłaszcza związanych ze stanami lękowymi
  • B12 – jej niedobór jest często związany z wystąpieniem u ludzi objawów neuropsychiatrycznych, takich jak, pogorszenie funkcji poznawczych, psychoza czy napady agresji
  • B6 – wpływa korzystnie na łagodzenie objawów depresji.
  • B4 – jej niedobór zaburza prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza obszaru hipokampa, powodując w późniejszym życiu zaburzenia poznawcze i deficyty pamięci.


Produkty zawierające witaminy z grupy B: 

  • B3 – ryby, orzechy, mięso
  • B12 – produkty mięsne – na dietach wegańskich niezbędna suplementacja
  • B6 – jajka, kiełki pszenicy, suszone drożdże
  • B4 – ryby, pomidory

Składniki mineralne

Oprócz witamin, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego niezbędne są również składniki mineralne. Warto tutaj wspomnieć o magnezie, który odgrywa ważną rolę we wszystkich głównych szlakach metabolicznych oraz wpływa na gospodarkę energetyczną komórek nerwowych.

Kolejnym składnikiem jest żelazo, którego niedobór  wiąże się z występowaniem apatii, depresji oraz szybkim męczeniem się. Do prawidłowego działania naszego mózgu niezbędne są również jod oraz cynk.

Przykładowe źródła składników mineralnych:

  • Magnez – awokado, banany, orzechy włoskie
  • Żelazo – jaja, kakao, produkty mięsne
  • Jod – owoce morza, ryby, przetwory mleczne
  • Cynk – pestki słonecznika, pestki dyni, kasza gryczana

Czego powinniśmy unikać?

Cukier – nadmiar tego składnika w codziennej diecie może wywoływać skoki insulinowe, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, które zaburzają pracę układu nerwowego i są niebezpieczne dla naszego organizmu.

Tłuszcze trans – spożywanie produktów, które je zawierają wpływa niekorzystnie na zdolność mózgu do nauki oraz tworzenia nowych wspomnień. 

Żywność przetworzona – często zawiera w sobie dużą ilość sodu, dodatków, konserwantów, barwników i aromatów. Wysoki poziom sodu w naszej diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, które może zaburzać nasze zdolności kognitywne. Oprócz tego, jego wysokie spożycie może wywoływać choroby serca. 

Źródło: Chłopicka, J. (2020). Czy dieta i suplementy mogą wspomóc pracę mózgu?. JAK TO ZROBIĆ?, 30.

Jeżeli potrzebujesz wsparcia w procesie zmiany nawyków żywieniowych, zgłoś się do naszej poradni.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!