Dla przypomnienia, dieta o niskiej zawartości Fodmap ma na celu zniwelowanie dolegliwości związanych z nieprawidłową pracą jelit, tj. wzdęcia, bóle brzucha, biegunki. Polega na wykluczeniu produktów zawierających fermentujące mono-, di- i oligosacharydy oraz alkohole wielowodorotlenowe. Polecana jest szczególnie dla pacjentów z IBS.
Oto nasza propozycja
Śniadanie: Omlet z bazylią i pomidorem
- • 3 jajka
- • pomidor malinowy
- • łyżka natki pietruszki
- • kilka listków bazylii
- • kilka czarnych oliwek
- • sól, pieprz
- • łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Jaja wbij do miski, posól i ubij trzepaczką, aż powstanie piana. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz skórkę, pokrój w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj, bazylię porwij na kawałki, a oliwki przekrój na pół. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wlej ubite jajka, na wierzchu ułóż kawałki pomidora i przykryj patelnię. Po 2 min. dodaj oliwki i bazylię. Gdy masa jajeczna się zetnie, odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.
Lunch: Koktajl z nasionami chia
- • 100 ml mleka kokosowego
- • 100 ml napoju migdałowego
- • 2 łyżki nasion chia
- • ½ banana
- • łyżka soku z cytryny
- • 2-3 listki mięty
Przygotowanie:
Składniki na koktajl umieścić w blenderze. Zmiksować, dodać nasiona chia.
Obiad: Kotlety mielone z indyka, szpinak duszony
- • 150 g mięsa mielonego z indyka
- • 1/2 łyżeczki smalcu gęsiego
- • 2 łyżki wody
- • sól, pieprz, majeranek, cząber, pietruszka, lubczyk
- • 150 g szpinaku
- • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- • ½ łyżeczki masła klarowanego
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami i uformuj kotleciki. Ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 min. w temp. 180 st.C. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Szpinak rozdrobnij blenderem i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj przyprawy i duś kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Kolacja: Sałatka z komosą ryżową i pomarańczą
- • 50 g białej komosy ryżowej (quinoa)
- • 1/2 czerwonej pomarańczy
- • łyżka orzechów pekan
- • łyżka oliwy
- • sól, pieprz kolorowy
- • łyżka natki pietruszki
- • łyżka świeżej kolendry
- • garść listków mięty
Przygotowanie:
Komosę opłucz kilkukrotnie zimną wodą na sitku, następnie ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Pomarańczę obierz ze skóry, usuń białe błonki i wykrój równe cząstki miąższu. Wyciśnij nieco soku z pomarańczy do osobnej miseczki. Ostudzoną komosę wymieszaj z oliwą, przyprawami i posiekanymi ziołami. Dodaj także część soku. Na komosie ułóż kawałki pomarańczy oraz orzechy.