Warto jeść sezonowo, czyli sięgać po produkty naturalnie obecne w naszej strefie geograficznej w danym sezonie. Dzięki temu zyskujemy najlepszą jakość i świeżość produktów trafiających do naszej kuchni. W naturalnie sprzyjających warunkach rośliny rosną bez potrzeby używania chemicznych wspomagaczy. Sięgając po lokalne produkty mamy też większą pewność, że nie podlegały długiemu transportowi i nie musiały być do tego specjalnie konserwowane.
W październiku jest jeszcze całkiem duża różnorodność warzyw i owoców, więc na szczęście nadal jest w czym wybierać!

Sezonowe warzywa w październiku
- brukiew, brukselka, brokuł
- burak ćwikłowy, biała rzodkiew
- cukinia, kabaczek, bakłażan
- cebula, czosnek
- cykoria, czarna rzepa
- patison, dynia
- fasola
- kalafior, kalarepa
- kapusta biała, czerwona, pekińska,
- pietruszka, seler, por, marchew
- rukola, szpinak, jarmuż
- kukurydza
- kiszone ogórki
- pomidory, papryka
- ziemniaki
Sezonowe owoce w październiku
- aronia, borówka brusznica
- maliny
- gruszki
- jabłka
- figi, pigwa
- śliwki
- owoc dzikiej róży, owoc czarnego bzu
- rokitnik, żurawina
- winogrona
- kasztany jadalne
Jesienią postaw na ciepłe dania
Świetnym wyborem będą dania takie jak:
- zupy krem z dyni, pietruszki, pomidorów, brokuła
- gulasz, leczo – z kabaczka, bakłażana, dyni, papryki
- placki – np. z cukinii, z kalafiora, z marchewki
- chipsy – z jarmużu, buraka, marchewki
- owsianka z owocami i cynamonem
- koktajle z jarmużem, szpinakiem, dynią.