Warto jeść sezonowo, czyli sięgać po produkty naturalnie obecne w naszej strefie geograficznej w danym sezonie. Dzięki temu zyskujemy najlepszą jakość i świeżość produktów trafiających do naszej kuchni. W naturalnie sprzyjających warunkach rośliny rosną bez potrzeby używania chemicznych wspomagaczy. Sięgając po lokalne produkty mamy też większą pewność, że nie podlegały długiemu transportowi i nie musiały być do tego specjalnie konserwowane.

W październiku jest jeszcze całkiem duża różnorodność warzyw i owoców, więc na szczęście nadal jest w czym wybierać!

Sezonowe warzywa w październiku

  • brukiew, brukselka, brokuł
  • burak ćwikłowy, biała rzodkiew
  • cukinia, kabaczek, bakłażan
  • cebula, czosnek
  • cykoria, czarna rzepa
  • patison, dynia
  • fasola
  • kalafior, kalarepa
  • kapusta biała, czerwona, pekińska,
  • pietruszka, seler, por, marchew
  • rukola, szpinak, jarmuż
  • kukurydza
  • kiszone ogórki
  • pomidory, papryka
  • ziemniaki

Sezonowe owoce w październiku

  • aronia, borówka brusznica
  • maliny
  • gruszki
  • jabłka
  • figi, pigwa
  • śliwki
  • owoc dzikiej róży, owoc czarnego bzu
  • rokitnik, żurawina
  • winogrona
  • kasztany jadalne

Jesienią postaw na ciepłe dania

Świetnym wyborem będą dania takie jak:

  • zupy krem z dyni, pietruszki, pomidorów, brokuła
  • gulasz, leczo – z kabaczka, bakłażana, dyni, papryki
  • placki – np. z cukinii, z kalafiora, z marchewki
  • chipsy – z jarmużu, buraka, marchewki
  • owsianka z owocami i cynamonem
  • koktajle z jarmużem, szpinakiem, dynią.
jadłospis dieta wege

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 150zł