Mamy jesień! W październiku jest jeszcze dosyć duża różnorodność warzyw i owoców.
WARZYWA W PAŹDZIERNIKU
- – brukiew, brukselka, brokuł
- – burak ćwikłowy, biała rzodkiew
- – cukinia, kabaczek, bakłażan
- – cebula, czosnek
- – cykoria, czarna rzepa
- – patison, dynia
- – fasola
- – kalafior, kalarepa
- – kapusta biała, czerwona, pekińska,
- – pietruszka, seler, por, marchew
- – rukola, szpinak, jarmuż
- – kukurydza
- – kiszone ogórki
- – pomidory, papryka
- – ziemniaki
OWOCE W PAŹDZIERNIKU
- – aronia, borówka brusznica
- – maliny
- – gruszki
- – jabłka
- – figi, pigwa
- – śliwki
- – owoc dzikiej róży, owoc czarnego bzu
- – rokitnik, żurawina
- – winogrona
- – kasztany jadalne.
Jesienią postaw na ciepłe dania typu:
- – zupy krem – z dyni, pietruszki, pomidorów, brokuła
- – gulasz, leczo – z kabaczka, bakłażana, dyni, papryki
- – placki – np. z cukinii, z kalafiora, z marchewki
- – chipsy – z jarmużu, buraka, marchewki
- – owsianka z owocami i cynamonem
- – koktajle z jarmużem, szpinakiem, dynią.
Jedz sezonowo!