Idzie zimą, a więc i sezon na mandarynki! Znasz kogoś, kto ich nie lubi? Chyba wszyscy je uwielbiamy, a mając świadomość ich właściwości, można je wręcz pokochać!
Mandarynki są owocami wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Azji, który należy do rodziny Rutaceae i uważa się, że pochodzi z lasów Chin. Clementine, Tangor i Satsuma, Owari to jedne z najczęściej dostępnych mandarynek. Ich zbiór przypada głównie na sezon zimowy. W tym artykule omówimy sobie wpływ mandarynek na zdrowie oraz odpowiemy na popularne pytanie: ile kalorii mają mandarynki?
Właściwości zdrowotne mandarynek
Mandarynki oferują nam znacznie więcej niż tylko przyjemna stymulacja kubków smakowych. Istnieje wiele korzyści zdrowotnych mandarynki, takich jak potencjalne zapobieganie rakowi i przyrostom masy ciała. Większość korzyści zdrowotnych wynika z obfitej zawartości olejku eterycznego w mandarynce.
Pamiętajmy, że dla optymalnego zdrowia należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw, a optymalnie 800 g codziennie. Warto, by w sezonie mandarynki często uwzględniać w tym bilansie.
1. Rak
Istnieją przesłanki wskazujące, że mandarynki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka wątroby. Wykazano, że karotenoidy obecne w mandarynkach z powodu wysokiej zawartości witaminy A zmniejszają ryzyko nowotworu wątroby. Mandarynka ma również wysoki poziom limonenu, który ma działanie przeciwnowotworowe.
2. Witamina C
Mandarynki zawierają wysoki poziom witaminy C, która zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Witamina C pomaga walczyć z szeregiem niestabilnych cząsteczek w naszym ciele zwanych wolnymi rodnikami poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że wolne rodniki w ciele mogą prowadzić do chorób zakaźnych i raka. Przeciwutleniacze obecne w mandarynach rozbrajają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
3. Problemy z cholesterolem
Mandarynki zawierają synefrynę, która ogranicza produkcję cholesterolu w organizmie. Przeciwutleniacze obecne w mandarynkach pomagają obniżyć poziom „złego cholesterolu” i promować dobry cholesterol. Ponadto mandarynki zawierają rozpuszczalne i nierozpuszczalne błonniki, takie jak hemiceluloza i pektyna, które uniemożliwiają wchłanianie cholesterolu w jelitach.
4. Ciśnienie krwi
Mandarynki bywają pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Składają się z substancji odżywczych i minerałów, takich jak potas, który obniża ciśnienie.
5. Utrata wagi
Lekarze stwierdzili, że spożywanie mandarynek wpływa korzystnie na obniżenie poziomu insuliny, dlatego organizm, zamiast magazynować cukier i przekształcać go w tłuszcze, wykorzystuje go jako paliwo, które prowadzi do utraty wagi.
6. Zdrowy układ odpornościowy
Witamina C w mandarynce ma zasadnicze znaczenie w zapobieganiu przeziębieniu i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania zdrowego układu odpornościowego. Mandarynki zapobiegają skurczowi układu trawiennego i nerwowego, zapobiegając tym samym skurczom i wymiotom. Mandarynka jest naturalnym oczyszczaczem krwi, który pomaga „wypłukać” toksyny i niepożądane substancje z organizmu.
7. Zdrowie skóry
Witamina C obecna w mandarynce jest bardzo dobra dla skóry, zarówno jeśli jest spożywana wewnętrznie, jak i nakładana zewnętrznie na skórę. Regularne spożywanie soku mandarynkowego powoduje, że skóra lśni i poprawia koloryt. Przeciwutleniacze obecne w mandarynie chronią skórę przed ostrymi promieniami UV(A) i pomagają skórze oprzeć się szkodom wyrządzonym przez słońce i wolne rodniki. Zmniejsza również oznaki starzenia się, takie jak zmarszczki, drobne linie i przebarwienia.
Ile kalorii mają mandarynki?
Średniej wielkości mandarynka waży około 65 gramów i ma 30-34 kcal. Jest to zatem niskokaloryczny owoc. Jej indeks glikemiczny to zaledwie 30. Tak więc większość z nas może mandarynkę konsumować bez wyrzutów sumienia, z pełną satysfakcją.
Jak wybrać dobrą mandarynkę?
Owoc mandarynki powinien być wolny od uszkodzeń mechanicznych. Jego skóra powinna mieć piękny pomarańczowy kolor, który błyszczy w świetle. Podczas wyboru owoców zawsze wybieraj te cięższe — mają więcej soku. Nigdy nie kupuj mandarynek miękkich oraz takich, których kolor jest szarawy, zmatowiały. Są one pozbawione soku, a wraz z nim straciły zarówno smak, jak i swoje genialne właściwości.