Spożywanie octu jabłkowego wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego zdrowia. Już Hipokrates, którego uważamy za ,,ojca medycyny”, leczył nim wrzody. Choć picie octu jabłkowego wydaje się praktyką typowo tradycyjną, znaną z przesłań folkloru, to faktem jest, że został sprawdzony w wielu aspektach we współczesnych badaniach naukowych. W literaturze medycznej znajdziemy potwierdzenia wielu korzyści zdrowotnych naturalnego octu jabłkowego.

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego

Jego głównym składnikiem jest kwas octowy, jednak niefiltrowany organiczny ocet jabłkowy jest źródłem witamin m.in.: B1, B2, B6, C oraz minerałów takich jak: potas, żelazo oraz magnez.

Poniżej kilka przykładów zalet picia octu jabłkowego na podstawie badań naukowych i tradycyjnych przesłań:

  • Obniża poziom cukru we krwi na czczo[4], jak również po zmniejsza jego skoki po spożyciu posiłku. Zapobiega cukrzycy typu 2.
  • Przyspiesza redukcję masy ciała, gdy jest stosowany razem z deficytem kalorycznym[1].
  • Obniża poziom cholesterolu LDL, vLDL i cholesterolu całkowitego[1][2][3].
  • Obniża triglicerydy we krwi[1][3].
  • Podwyższa cholesterol HDL[1][3].
  • Pomaga kontrolować apetyt[1].
  • Działa przeciwutleniająco[3], dzięki czemu chroni erytrocyty, nerki i wątrobę przed działaniem stresu oksydacyjnego[2].
  • Zmniejsza ryzyko miażdżycy związanej z otyłością[3].
  • Pomaga uregulować cykle menstruacyjne.
  • Sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Syrop sporządzony na bazie octu jabłkowego pomaga przy kaszlu, zapaleniach tchawicy i kokluszu.
  • Mimo że posiada odczyn kwasowy to na niektórych działa alkalizująco. Związane jest to z typem metabolicznym.
  • Pomaga w usuwaniu pasożytów z jelit oraz przy zwalczaniu zatruć pokarmowych
    (spożywać co 15 minut do ustąpienia dolegliwości).
  • Może rozpuszczać kamienie nerkowe.
  • Redukuje trądzik, poprzez oczyszczenie organizmu od wewnątrz.
szklanka octu jabłkowego i świeże jabłka
Ocet jabłkowy najlepiej wybierać mętny, niefiltrowany.

Ocet jabłkowy do stosowania zewnętrznego

Ponadto ocet jabłkowy ma kilka innych, ciekawych zastosowań:

  • Jest zalecany do mycia warzyw i owoców. Roztwór z wodą destylowaną i octem jabłkowym pomoże pozbyć się z powierzchni grzybów i bakterii.
  • Ocet jabłkowy polecany jest przy anginie, astmie i bezsenności do nacierania pleców.
  • Pomaga w leczeniu ran powstających po ukąszeniach i ugryzieniach. Przygotowując roztwór octu jabłkowego z wodą i kładąc okład na miejsce krwawiącej rany lub ukąszenia zatamujesz krwawienie.
  • Wspomaga leczenie powierzchniowych infekcji grzybiczych, czyli tych zewnętrznych (zalecane moczenie w occie jabłkowym stóp, które są zainfekowane grzybicą).

Przeciwwskazania: Nie należy podawać octu jabłkowego osobom, które mają słabe trawienie, problemy z rzadkim stolcem, biegunką, reumatyzmem.

Najlepiej udokumentowany jest wpływ octu jabłkowego na regulowanie glikemii, cholesterolu i normowanie masy ciała.

Jeśli masz problem z tymi aspektami zdrowia, nie czekaj i zgłoś się do specjalisty, który dobierze dla Ciebie spersonalizowane zalecenia.

Źródła:

[1] Solaleh Sadat Khezri et al. „Beneficial effects of Apple Cider Vinegar on weight management, Visceral Adiposity Index and lipid profile in overweight or obese subjects receiving restricted calorie diet: A randomized clinical trial „Journal of Functional Foods, Volume 43, 2018, Pages 95-102, ISSN 1756-4646

[2] Nazıroğlu M, Güler M, Özgül C, Saydam G, Küçükayaz M, Sözbir E. Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. J Membr Biol. 2014 Aug;247(8):667-73. doi: 10.1007/s00232-014-9685-5. Epub 2014 Jun 4. PMID: 24894721.

[3] Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats. J Med Food. 2018 Jan;21(1):70-80. doi: 10.1089/jmf.2017.0039. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091513.

[4] Gheflati A, Bashiri R, Ghadiri-Anari A, Reza JZ, Kord MT, Nadjarzadeh A. The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2019 Oct;33:132-138. doi: 10.1016/j.clnesp.2019.06.006. Epub 2019 Jul 9. PMID: 31451249.

person image

To jak, chcesz więcej?

Ten artykuł dotyczy Ciebie i chcesz więcej? Daj sobie szansę i spotkaj się z jednym z naszych specjalistów.
już od 500 zł

Nie uciekaj jeszcze

Już wychodzisz?

Być może to ostatnia szansa, by o siebie zadbać.

Przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze trochę paliwa, aby poprawić
Twój komfort życia i polepszyć codzienne funkcjonowanie.
Zapisz się na nasz newsletter i działaj na własnych zasadach.

Twój adres email został zapisany!

Już niebawem dostaniesz od nas wiele dobrego paliwa
zupełnie za darmo. Czekaj, bo warto!

Idź do strony głównej