Owsianka to jeden z tych posiłków, które można modyfikować bez końca.
Jest lekkostrawna, pasuje na lunch lub kolację, świetnie sprawdzi się również jako posiłek potreningowy.
Owsianka na redukcję
Składniki:
- – 50 g płatków owsianych
- – 70 g truskawek
- – 50 g borówek
- – 10 g migdałów
Przygotowanie:
- 1. Ugotuj płatki na wodzie, ewentualnie na mleku owsianym lub ryżowym.
- 2. Dodaj niskowęglowodanowe owoce typu truskawki, maliny, borówki, jeżyny.
- 3. Jeżeli jest taka potrzeba, dosłodź erytrytolem.
- 4. Dodaj łyżkę pestek/ orzechów, by obniżyć indeks glikemiczny.

Owsianka na masę
Składniki:
- – 100 g płatków owsianych
- – szklanka napoju kokosowego
- – łyżka masła orzechowego
- – banan
- – figa
Przygotowanie:
- 1. Płatki ugotuj na mleku kokosowym (wyższa kaloryczność).
- 2. Dodaj banana, owoce typu mango, figi, daktyle.
- 3. Do tego dodaj masło orzechowe/ orzechy + ewentualnie odżywka białkowa.

W naszych jadłospisach znajdziesz więcej takich przepisów!
Potrzebujesz indywidualny plan żywieniowy na masę lub na redukcję? Umów się na wizytę.