ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Pestycydy – jak skutecznie czyścić warzywa i owoce?

Pestycydy – jak skutecznie czyścić warzywa i owoce?

Warzywa i owoce to niezbędny element dobrze zbilansowanej diety. Jednak, kiedy przynosimy je ze sklepu do domu, nie zawsze pamiętamy o przestrzeganiu zasad higieny. Rośliny z upraw konwencjonalnych często zawierają pestycydy i inne środki chemiczne, które nie rozpuszczają się w wodzie. Jeśli chcesz pozbyć się tych zanieczyszczeń, nie wystarczy umyć produktów tylko wodą. Potrzebne są dodatkowe działania.

Jak się przygotować?

Najlepiej myć warzywa i owoce dopiero bezpośrednio przed spożyciem lub obróbką, ponieważ przechowywanie wilgotnej żywności sprzyja namnażaniu pleśni i bakterii.

W zależności od tego, co konkretnie chcesz usunąć ze skórki, należy dobrać odpowiednią metodę czyszczenia. Należy przygotować też przybory.

W pierwszej kolejności umyj ręce. Sitko oraz deskę do krojenia umyj w gorącej wodzie z detergentem. Pamiętaj, żeby używać osobnych desek – jedna do krojenia mięsa, a inna do owoców i warzyw.

Przydadzą się też szczoteczki do mycia. Jedna o twardym włosiu np. do cytrusów, zaś druga z miękkim włosiem do mycia śliwek, brzoskwiń czy też warzyw korzeniowych. Trzeba pamiętać o regularnej wymianie, ponieważ szczotki ulegają zużyciu i gromadzą drobnoustroje.

Jak usunąć szkodliwe drobnoustroje?

Po obraniu warzyw i owoców ze skórki, przed rozpoczęciem krojenia, ponownie opłucz je wodą.

Aby pozbyć się bakterii i wirusów, które przenoszą się na żywność z dłoni sprzedawców i innych klientów należy płukać warzywa i owoce w kwaśnym roztworze przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodaj ok. pół szklanki octu jabłkowego lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Następnie starannie umyj produkty wodą, dokładnie pocierając skórkę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Ta metoda sprawdza się w przypadku warzyw i owoców z twardą skórą.

Aby oczyścić miękkie owoce np. maliny, opłukaj je kilkukrotnie zimną bieżącą wodą (najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej) i osusz na sitku. Warzywa takie jak kalafior lub brokuły, namocz przez kilka minut w zimnej wodzie z dodatkiem sody lub soku z cytryny, po czym opłukaj czystą wodą.

Jak usunąć azotany?

Azotany gromadzą się szczególnie na rzodkiewce, szpinaku, sałacie i ziemniakach.

Aby je zneutralizować, również należy zastosować kwaśną kąpiel. Proporcje takie same jak powyżej, a więc na 1 litr wody, ½ szklanki octu jabłkowego lub 3 łyżki kwasku cytrynowego.

Jak usunąć pestycydy?

Warzywa i owoce, które kumulują najwięcej pestycydów to m.in.: rzodkiewka, kapusta pekińska, seler korzeniowy, por, śliwki i czereśnie.

Pestycydy bardzo negatywnie wpływają na zdrowie. Jeśli nie masz pewności, w jakich warunkach zostały wyhodowane warzywa, które lądują na twoim stole, pamiętaj o poniższych technikach.

Po wyjęciu warzyw i owoców z wody o kwaśnym odczynie, należy wymoczyć je w roztworze alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. W tym celu do 1 litra wody wsyp 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej i wymieszaj. Końcowym etapem jest płukanie czystą bieżącą wodą.

Jak usunąć wosk?

Najczęściej woskiem pokryte są jabłka. By pozbyć się wosku lub oleju potrzebny jest roztwór wody z solą lub sokiem z cytryny.

W misce wody rozpuść szklankę octu i 3 łyżki soli. Pozostaw owoce w roztworze przez ok. 10 minut, a następnie opłucz czystą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Jak poprawnie myć cytrusy?

Owoce cytrusowe są transportowane do nas z dalekich krajów, dlatego muszą być zabezpieczone środkami chemicznymi, które zapobiegają ich psuciu. Mimo że pryskana jest tylko skórka, substancje mogą przedostać się do miąższu poprzez dotykanie skórki. Dlatego ważne jest by dobrze oczyścić cytrusy. Można zrobić to polewając skórkę ze wszystkich stron wrzącą wodą i pocierać twardą szczoteczką.

Jeszcze le piej sprawdzi się specjalna mieszanka. Wymieszaj szklankę octu z szklanką wody, dodaj 1 łyżkę sody oczyszczonej oraz 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta.

Przelej miksturę do rozpylacza i spryskuj nim produkty, a następnie odstaw na godzinę. Po tym czasie opłucz warzywa lub owoce pod bieżącą wodą. 

Co z kapustą i sałatą?

W przypadku sałaty i kapusty najlepiej usunąć zewnętrzne liście, na których osadza się najwięcej szkodliwych substancji. Następnie należy przepłukać warzywa trzykrotnie wodą.

Gotowe płyny

W wielu sklepach ekologicznych można zakupić specjalne płyny służące do mycia warzyw i owoców. Zwalczają one groźne bakterie takie jak E. Coli, Listeria i Salmonella oraz pomagają usunąć pestycydy i resztki nawozów z powierzchni skórki.

Podsumowanie

Mycie warzyw i owoców jest ważne. Pozwala pozbyć się patogennych bakterii i wirusów oraz szkodliwych substancji chemicznych. Pamiętajmy o tym nie tylko w czasie pandemii.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!