Istnieje wiele odmian pizzy z najróżniejszymi dodatkami, na grubym, na cienkim cieście, jednak dla osób odchudzających się kojarzy się tylko z jednym – cheat meal! Oto przepis na pyszną, bezglutenową fit pizzę, którą możesz przygotować na dietetyczny obiad, bez wyrzutów sumienia!
W poniższym przepisie wykorzystujemy mąkę z tapioki, czyli rośliny o bulwiastych korzeniach rosnącej w klimacie gorącym. Tapioka jest produktem zdrowym i całkowicie roślinnym, a pozyskana z niej mąka ma łatwo strawne przez żołądek węglowodany (90%) i odrobinę białka. Mąka z tapioki nie zawiera cholesterolu, i co najważniejsze, jest bezglutenowa, czyli przyrządzone z niej potrawy z pewnością nie uczulają. Kupisz ją łatwo w sklepach ze zdrową żywnością, choć coraz częściej pojawia się również w większych marketach spożywczych, jej cena jest stosunkowo niska.
Składniki na spód pizzy:
– 1 szklanka mąki z tapioki
– 2 jajka
– 1 łyżka oliwy bądź oleju kokosowego
– 1 łyżka wody
– przyprawy: bazylia, oregano
Składniki na sos do pizzy:
– 6 łyżek koncentratu pomidorowego
– 4 łyżki wody
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – opcjonalnie
– przyprawy: sól, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi – dowolne
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli powstała masa jest zbyt zbita rozrzedzamy ją odrobiną oliwy, jeżeli zbyt lejąca dosypujemy szczypty mąki z tapioki.
- Do ciasta dodajemy szczyptę ulubionych ziół, my wybraliśmy oregano i bazylię.
- Wyrobione ciasto wylewamy na blachę wyścielaną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20min.
- W międzyczasie mieszamy składniki na sos do uzyskania jednolitej masy.
- Wyciągamy spód pizzy, smarujemy gotowym sosem i układamy ulubione dodatki, my wybraliśmy pomidory, paprykę, czerwoną cebulę oraz gotowanego kurczaka.
- Pieczemy jeszcze przez 5-10min, po zapieczeniu składników kroimy oraz dekorujemy świeżą rukolą.
SMACZNEGO!