ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Świąteczne przepisy

Świąteczne przepisy

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego pomimo tego trudnego czasu, postarajmy się spędzić je radośnie! Zapewne głowicie się teraz jak przygotować się do nich również od strony kulinarnej. Chętnie podzielimy się z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami. Z pewnością, każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej znajdziecie dokładne przepisy na wiele świątecznych potraw.

ZUPY

1. Żurek staropolski

Składniki:

Zakwas:

  • 50 ml wody
  • 50 g mąki gryczanej
  • 0.5 ząbka czosnku
  • Ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Żurek:

  • 100 ml wywaru z warzyw (może być z warzywami)
  • 100 ml wody z kiszonych ogórków
  • 50 ml zakwasu kasztanowego
  • 100 g białej kiełbasy
  • 20 g boczku parzonego
  • 0.5  ząbka czosnku
  • kawałek chrzanu z kiszonych ogórków
  • 0.5 łyżeczki masła
  • Szczypta suszonego majeranku
  • sól

Przygotowanie zakwasu:

Mąkę gryczaną wsypać do wyparzonego i ostudzonego słoika. Ciągle mieszając zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz obrane ząbki czosnku. Słoik przykryć gazą oraz mocować gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni.

Przygotowanie żurku:

Pokrojony w paski boczek podsmażyć na patelni. Do wywaru warzywnego dodać podsmażony boczek, chrzan z kiszonych ogórków i surową białą kiełbasę w całości. Po ok. 15-20 minutach wyciągnąć kiełbasę, ostudzić oraz pokroić w plastry. Wodę spod ogórków oraz zakwas gryczany dodać do wywaru. Żurek przyprawić pieprzem, suszonym majerankiem i czosnkiem roztartym w moździerzu z solą. Ponownie dodać plastry kiełbasy i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Na samym końcu należy rozpuścić w żurku masło.

2. Żurek- przepis o obniżonej zawartości tłuszczu

Domowy zakwas na żurek:

Składniki:

  • Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • ząbek czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy

Składniki na żurek:

  • 0,5 litra zakwasu
  • 2,5 litra wody
  • 1 marchew 100 g
  • 1 pietruszka 100 g
  • kawałek selera 100 g
  • biała część pora 100 g
  • 250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka)
  • majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g
  • 4 ząbki czosnku

Dodatki:

  • jajko
  • ziemniaki

Przygotowanie zakwasu:                                                                                                  
Zgnieciony czosnek i przyprawy włożyć do słoika. Dodać mąkę. Całość zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryć gazą. Aby uniknąć powstania pleśni zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Zakwas  powinien być gotowy po ok. 4-5 dniach

Przygotowanie żurku:

Warzywa umyć i obrać, całość zalać wodą. Dodać czosnek oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut. Wyjąć warzywa  i wlać zakwas. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotowy żurek spożyć z ugotowanym na twardo jajkiem oraz ziemniakami.

3. Zupa chrzanowa z jajkiem

Składniki:

  • 200 ml  bulionu wołowego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 0.5 pietruszki
  • 1/4 mały korzeń świeżego chrzanu
  • 1/4 małego selera
  • 1/4 duży por
  • 0.5 ząbka czosnku
  • sól
  • 0.5 łyżki tartego chrzanu  (takiego bez cukru)
  • 3g  masła
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać oraz pokroić w drobną kostkę. Pokrojony świeży chrzan opłukać
w ciepłej wodzie, pora pokroić w plastry, a czosnek obrać. Przygotowane warzywa zalać ciepłym bulionem. Dodać przyprawy oraz gotować do miękkości. Przed zakończeniem gotowania dodać masło oraz mleko kokosowe. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu
i zmiksować na gładki krem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

FASZEROWANE JAJKA

1. Jajka faszerowane pastą bazyliową:

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • ząbek  czosnku
  • pół garści liści świeżej bazylii
  • sól, przyprawy

Przygotowanie:

Czosnek w całości upiec w piekarniku aż do miękkości ząbków. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Żółtka należy umieścić w blenderze. Upieczone ząbki czosnku, bazylię, majonez oraz pozostałe przyprawy dodać do żółtek. Całość zmiksować do konsystencji pasty. Pastę nałożyć do połówek jajek.

2. Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 awokado
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 2 plasterki boczku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Żółtka wydrążyć i wrzucić do osobnej miski. Awokado obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i ponacinać w kratkę. Miąższ owocu wydrążyć łyżeczką. Wydrążony miąższ wyłożyć na desce i rozgnieść dokładnie widelcem. Tak przygotowane awokado dodać do miski z żółtkami i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszać. Połówki jajek wypełnić przygotowanym farszem i udekorować pokrojonym
i podsmażonym boczkiem.

SAŁATKI 

1. Sałatka z wędzonym boczkiem i sosem balsamicznym

Składniki:
  • 1/2 paczki mixu sałat z rukolą
  • 1/2 paczki rukoli
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 1 ząbek czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • 10g parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • Łyżka sosu  balsamicznego

Przygotowanie:

Sałatę oraz rukolę umyć i wsypać do miski. Pokrojone suszone pomidory dodać do sałaty. Przygotować dressing z oliwy, sosu balsamicznego, podartych liści bazylii oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Parmezan zetrzeć na tarce. Przygotowaną sałatkę polać sosem i wymieszać. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego boczku oraz starty parmezan.

2. Sałatka z łososiem

Składniki:

  • łosoś wędzony 120g
  • oliwa z oliwek 20g
  • sałata 30g
  • ogórek 100g
  • pomidor 150g
  • rzodkiewka 30g

Przygotowanie:

Warzywa umyć oraz pokroić w plasterki, a pomidora w kosteczkę. Łososia pokroić w cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki wymieszać oraz skropić oliwą.

3. Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • ćwierć dużego awokado
  • garść rukoli
  • dwie duże sztuki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • dwie sztuki pomidorków koktajlowych
  • łyżka kiełków lucerny
  • łyżeczka sezamu niełuskanego
  • sól himalajska, pieprz czarny
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:
Rukolę umyć. Awokado umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe oraz suszone pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać. Skropić oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Wiosenna sałatka z pieczonym schabem i szpinakiem

Składniki:

  • 4 plastry pieczonego schabu
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • kilka plastrów ogórka
  • dwie rzodkiewki
  • rzeżucha, czarnuszka

Sos:

  • ćwierć awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól himalajska, słodka papryka

Przygotowanie:

Szpinak umyć, dokładnie osuszyć oraz ułożyć na talerzu. Warzywa umyć i pokroić
w plasterki. Schab pokroić w plastry. Sos do sałatki przygotować miksując awokado
z czarnuszką, czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

5. Chrupiąca sałatka z serem feta i kiełkami 

Składniki:

  • 1 czerwona papryka 200 g
  • 1 żółta papryka 200 g
  • 1 zielony ogórek 200 g
  • pół opakowania kiełków rzodkiewki, brokuła lub lucerny 25 g
  • 100 g sera feta light
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 20 g, łyżeczka octu jabłkowego, łyżka wody, sól morska, pieprz kolorowy, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Papryki oraz ogórka umyć i pokroić w kostkę, następnie wymieszać z kiełkami. Dressing przygotować na bazie oliwy, z dodatkiem octu jabłkowego, wody i przypraw – najpierw wymieszać oliwę z octem i wodą, aż powstanie jednolity sos, następnie dodać przyprawy. Warzywa polać przygotowanym dressingiem i wymieszać. Do warzyw dodać pokrojony w kostkę ser feta. Sałatkę delikatnie wymieszać.

6. Dietetyczna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • ugotowana marchewka 120 g
  • ugotowana pietruszka 80 g
  • kawałek ugotowanego selera 80 g
  • 1 surowy ziemniak 80 g
  • biała część pora 50 g
  • ogórek kiszony lub konserwowy 80 g
  • groszek zielony 45 g
  • 4 łyżki dietetycznego majonezu

Przepis na majonez:

Składniki:

  • 2 żółtka 40 g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu (cukru brzozowego) 3 g
  • 1 łyżkę musztardy 15 g
  • 1 łyżkę octu
  • szklanka dobrej oliwy 215 g

Przygotowanie majonezu:

Przygotować wysokie naczynie. Wlać do niego żółtka, dodać sól, cukier oraz musztardę, następnie zmiksować na gładką masę, powoli dolewając oliwę. Po dodaniu połowy oliwy, dodać ocet i kontynuować dodawanie oliwy, ciągle miksując masę. Gotowy majonez przelać do przygotowanego pojemnika. W lodówce można przechowywać go do 3 dni.

Przygotowanie sałatki:

Warzywa umyć i ugotować w łupince, ostudzić. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę, dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka, groszek zielony oraz drobno posiekanego pora. Gotową sałatkę wymieszać z przygotowanym uprzednio majonezem. Doprawić do smaku solą
i pieprzem.

7. Świąteczna sałatka z białym serem “Święconka”

Składniki:

  • ½ kg sera białego półtłustego
  • 3 jajka
  • jedna laska kiełbasy jałowcowej
  • 150 g wędzonego boczku

Składniki na sos:

  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g chrzanu w słoiczku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Następnie wraz z pozostałymi składnikami pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Sos przygotować zagotowując śmietanę wraz
z chrzanem. Gotową sałatkę polać ciepłym lub zimnym sosem.

CIASTA

1. Wielkanocna babka marchewkowo – gryczana

Składniki:
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła (albo oleju kokosowego)
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5  marchewki
  • Pół banana
  • 50 g mąki gryczanej
  • Ćwiartka łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • sok z 1/4 cytryny

Przygotowanie:

Umytą marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obranego banana i zblendować na gładką masę. Jaja ubić ze szczyptą soli. Cały czas mieszając, powoli dodawać roztopione
i ostudzone masło (lub olej kokosowy), mleko kokosowe oraz masę marchewkowo-bananową. Składniki dokładnie wymieszać. Suche składniki wymieszać ze sobą oraz przesiać przez sito. Suche składniki połączyć z mokrymi. W ostatnim kroku dodać sok z cytryny
i wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem (lub olejem kokosowym). Ciasto wlać do formy. Piekarnik nagrzać do 175°C. Piec ok. 40 minut.

2. Bezzbożowy mazurek

Składniki:

Spód:

  • 4 migdały
  • 4 orzechy  włoskie
  • 5 daktyli
  • Mniej niż 1 szczypta soli

Masa:

  • 15 ml śmietana ok. 18% tł.
  • 0.5 łyżki masła (lub oleju kokosowego)
  • 10 ml miodu
  • Mniej niż 1 szczypta soli

Do ozdoby:

  • 2 migdały
  • 2 orzechy włoskie
  • 5 szt. rodzynek

Przygotowanie:

Orzechy, daktyle oraz migdały zalać ciepłą wodą. Po upływie ok. 30 minut, odsączyć i zblendować na gładką masę. Dodać odrobinę soli i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę i odstawić do suchego, przewiewnego miejsca aż do wyschnięcia. Przygotowanie masy należy rozpocząć od rozpuszczenia mleka kokosowego i masło (lub oleju kokosowego). Do rozgrzanej masy dodać miód i zwiększyć ogień. Masę należy gotować ok. 15 minut i często mieszać, aby uzyskać gęstą konsystencję. Pod koniec dodać sól. Masę odstawić z ognia do ostudzenia, następnie wyłożyć na przygotowany spód i ozdobić bakaliami. Gotowy mazurek schłodzić w lodówce.

3. Ciasto Leśny Mech

Składniki zielone ciasto:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru (najlepiej ksylitol)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 200 ml śmietanki 36% lub 30% (zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 opakowanie śmietany fix do usztywnienia kremu (opcjonalnie)

Dekoracja:

  • granat, borówka, liście mięty

Przygotowanie zielonego ciasta:

Szpinak umyć, przełożyć do garnka i podgrzewać kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i zblendować. Szpinak mrożony rozmrozić, lekko odcisnąć z nadmiaru wody
i zblendować. Jajka włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu, odstawić na kilkanaście minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba wymienić wodę na cieplejszą. W między czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C. Ocieplone jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Ubijając jaja wlewać olej cienkim strumieniem. Dodać zblendowany szpinak i miksować na małych obrotach do połączenia składników. Przesianą makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do ubitych jajek. Następnie krótko miksować na małych obrotach, aż do połączenia składników. Masę przełożyć do formy
o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem. Piec ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić.

Przygotowanie kremu mascarpone:

Ser mascarpone i śmietankę  przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder oraz wanilię. Ubijać przez kilka minut do zwiększenia objętości masy. Po można zmiksować ze śmietan – fix (zawiera tylko skrobię i glukozę)

Przełożenie:

Gotowe ciasto przekroić na 2 części. Dolną część położyć na talerzu i posmarować kremem. Z zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Ciasto udekorować granatem lub borówką oraz listkami mięty.

4. Dietetyczny mazurek czekoladowy (bezglutenowy)

Składniki (blacha 25×21):

 Spód:

  • Mąka jaglana* – 100g
  • Zmielone migdały na mąkę – 100g
  • Banan – mała sztuka (ok. 100g)
  • Masło – 50g

Krem:

  • Ugotowana kasza jaglana – 2 łyżki
  • Awokado (dojrzałe) – sztuka
  • Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie – 100g
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • Powidła śliwkowe – 3 – 4 łyżki
  • Gorzkie kakao – 1,5 łyżki

Przygotowanie:

Masło cienko posiekać i rozgnieść łyżką z wymieszanymi mąkami. Dodać zblendowanego banana i ugnieść. Ciasto owinąć w folię aluminiową, włożyć do lodówki na ok. 40 minut. W między czasie przygotować krem. Z daktyli odcedzić wodę, zmiksować wszystkie składniki na gładki krem. Małą foremkę wyłożyć ciastem, zostawiając wyższe brzegi. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto piec przez ok. 25 minut. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować wedle uznania.

5. Zdrowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g ksylitolu
  • 30 g żurawiny suszonej (2 łyżki)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki pudru z ksylitolu (lub ewentualnie cukru pudru)
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Jaja ubić mikserem. Dodać olej, jogurt oraz ksylitol i miksować kilka minut. Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi oraz sodą. Całość zblendować, dodać żurawiną i dokładnie wymieszać. Foremkę na babkę (średnica 18cm) wysmarować tłuszczem. Przelać przygotowaną masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babkę wielkanocną piec około 1h (do suchego patyczka). Cukier puder (puder z ksylitolu) wymieszać z sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę polukrować oraz udekorować skórką z pomarańczy.

6. Makowiec

Składniki:

●   2 dojrzałe banany

●   1 łyżka soku z cytryny

●   1/3 szklanki oleju kokosowego

●   500 g masy makowej (z przepisu poniżej)

●   1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

●   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

●   1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

●   łyżka płatków migdałowych

Masa makowa

Składniki:

●   500 g maku

●   1/3 szklanki oleju kokosowego

●   100 g orzechów włoskich

●   100 g migdałów blanszowanych

●   1 łyżka glukozy

●   sok z połówki pomarańczy

●   skórka otarta z połówki pomarańczy

●   2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

●   szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku zagotować większą ilość wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodać mak i gotować ok. 15 minut. W międzyczasie olej kokosowy rozpuścić w małym rondelku. Orzechy oraz migdały bardzo drobno posiekać. Ugotowany mak odcedzić i dwukrotnie zmielić. Do zmielonego maku dodać wszystkie składniki i wymieszać.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski włożyć kawałki dojrzałych bananów oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy. Do miski z bananami dodać rozpuszczony olej oraz wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Foremkę nasmarować olejem, wyłożyć do niej przygotowane ciasto i piec ok. 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Ostudzone ciasto obsypać płatkami migdałowymi.

Sprawdźcie również nasze najsmaczniejsze perełki.

1. Biała kiełbasa pieczona w rozmarynie:

Składniki:
  • 1 laska białej kiełbasy
  • 50 ml wody
  • 0.5 małej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól

Przygotowanie:

Białą kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, natrzeć rozmarynem oraz podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) z obu stron. W między czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Kiełbaski włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną czerwoną cebulę, gałązki rozmarynu oraz ząbki czosnku. Posolić oraz podlać wodą. Piec ok. 20 minut (tryb górnego grilla). Upieczone kiełbaski polać sosem spod pieczenia.

2. Szynka pieczona w boczku:

Składniki:

  • 150g szynki
  • 2 plastry podłużnych plastrów boczku
  • liść laurowy

Marynata:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego
  •  sól himalajska
  • 2 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • Szczypta kolendry

Przygotowanie:

Marynowanie: 2-8 godz.

Pieczenie w 180 stopniach: 1,5-2 godz.

Przyprawy wsypać do moździerza i rozetrzeć na proszek. Przełożyć do miseczki i wymieszać z olejem kokosowym oraz octem jabłkowym, do konsystencji pasty. Gotową pastą natrzeć szynkę. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Po zamarynowaniu szynkę owinąć plastrami boczku. Plastry mogą na siebie nachodzić. Na wierzchu ułożyć liście laurowe. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ok. 1,5 – 2 godzin.

3. Tatar z tuńczyka

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub z wody
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzić, następnie wyłożyć na talerzyk. Cebulę oraz ogórki pokroić w kosteczkę. Przed spożyciem wymieszać rybę z cebulą i ogórkiem.

4. Wielkanocy zdrowy pasztet z fasoli mung

Składniki (keksówkę 22 cm):

  • Fasola mung  – 1,5 szklanki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Pieczarki – 6 sztuk
  • Marchew – sztuka
  • Pietruszka (korzeń) – mała sztuka
  • Seler (korzeń) – mały kawałek
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Jaja – 4 sztuki
  • Natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • Cząber – 1 – 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć. Następnie ugotować w wodzie i zblendować na gładką masę. Cebulę, czosnek oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Warzywa korzeniowe umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dodać do cebuli – smażyć przez kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do zmiksowanej fasoli, dodać jaja, natkę pietruszki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut.

5. Pasztet drobiowy

Składniki (keksówka 18-20 cm):

  • 600 g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki warzyw* (użyłam pół pora, 1 małą marchewkę, 3 pieczarki, 2 łodygi selera naciowego, 1/4 czerwonej papryki)
  • pół szklanki płatków owsianych górskich (45 g)
  • 2-3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 białka jajek

Przygotowanie:

Mięso zmielić lub posiekać w rozdrabniaczu. Dodać tymianek, słodką paprykę w proszku, oregano, sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), natkę i drobno posiekany czosnek. Pora posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Oczyszczonego selera i paprykę bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, smażyć przez około 5 minut. Płatki owsiane zalać  100 ml gorącej wody i odstawić do napęcznienia, około 10 minut.

Zawartość patelni lekko ostudzić i dodać do mięsa. Całość dokładnie wyrabiać dłonią. Następnie dodać białka i napęczniałe płatki owsiane i wyrobić. Do masy dodać otręby, dokładnie wymieszać. Foremkę o długości 18-20 cm posmarować olejem i wysypać otrębami. Przełożyć do niej masę, jej wierzch wyrównać spodem łyżki (łyżkę warto zmoczyć zimną wodą). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 60 Gotowy pasztet studzić na metalowej kratce, a następnie chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Kroić w plastry dopiero kolejnego dnia.

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!