Lubisz Rafaello? Spróbuj naszą wersję, czyli kulki kokosowe bez glutenu, nabiału, cukru i szkodliwych tłuszczów trans.
Kokosowe kulki mocy – składniki na ok. 18 szt.:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 7 łyżek wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 3/4 szklanki migdałowego
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 5 łyżek erytrolu/ksylitolu/
- wiórki do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz bieżącą wodą. Do garnka wlej mleko roślinne, wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż całkowicie wchłonie płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy, wiórki i słodzik. Wymieszaj, a następnie zmiksuj kaszę blenderem. Z gotowej masy ulep kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Voila!