Co jeść w gorące letnie dni? Doskonale sprawdzi się orzeźwiająca i lekka sałatka z arbuzem i fetą!
Arbuz w ok. 90 % składa się z wody, dzięki czemu działa wychładzająco i świetnie nawadnia. Składniki mineralne oraz antyoksydanty zawarte w arbuzie pozytywnie wpływają m.in. na układ krążenia.
Szybkość przygotowania o raz ciekawe połączenie smaków sprawi, że zakochasz się w tej potrawie.😋
Składniki:
- ćwiartka arbuza
- 200 g sera feta
- 200 g rukoli/ szpinaku
- żółty i czerwony pomidor
- 2 ogórki gruntowe
- garść czarnych oliwek
- 1/2czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- 2 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie:
- Arbuza pokrój w grube plastry, usuń pestki i obierz skórę. Pokrój miąższ arbuza w kostkę.
- Ser feta także pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na pół.
- Ogórka obierz ze skóry i pokrój w plastry.
- Pomidory pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka.
- Rukolę i/lub szpinak umyj, osusz i przełóż do półmiska.
- Poukładaj kawałki pomidorów, ogórka, oliwki i cebulę na liściach rukoli.
- Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- Na wierzchu ułóż kawałki arbuza i fety. Polej całość octem balsamicznym i posyp pestkami słonecznika.
Uwaga, jeśli nie możesz jeść nabiału, ser feta zastąp np. grillowaną piersią kurczaka, pieczonym lub wędzonym łososiem, a w wersji wegańskiej tofu bądź awokado.
Smacznego!