ikona telefonu

Umów wizytę
507 281 643

Wybierz dietetyka

Sałatka z arbuzem i serem feta

Sałatka z arbuzem i serem feta

Co jeść w gorące letnie dni? Doskonale sprawdzi się orzeźwiająca i lekka sałatka z arbuzem i fetą!

Arbuz w ok. 90 % składa się z wody, dzięki czemu działa wychładzająco i świetnie nawadnia. Składniki mineralne oraz antyoksydanty zawarte w arbuzie pozytywnie wpływają m.in. na układ krążenia.

Szybkość przygotowania o raz ciekawe połączenie smaków sprawi, że zakochasz się w tej potrawie.😋

arbuz

Składniki:

  • ćwiartka arbuza
  • 200 g sera feta
  • 200 g rukoli/ szpinaku
  • żółty i czerwony pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Przygotowanie:

  1. Arbuza pokrój w grube plastry, usuń pestki i obierz skórę. Pokrój miąższ arbuza w kostkę.
  2. Ser feta także pokrój w kostkę. Oliwki przekrój na pół.
  3. Ogórka obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  4. Pomidory pokrój w półplasterki, a cebulę w piórka.
  5. Rukolę i/lub szpinak umyj, osusz i przełóż do półmiska.
  6. Poukładaj kawałki pomidorów, ogórka, oliwki i cebulę na liściach rukoli.
  7. Polej całość oliwą, dopraw pieprzem i odrobiną soli.
  8. Na wierzchu ułóż kawałki arbuza i fety. Polej całość octem balsamicznym i posyp pestkami słonecznika.

Uwaga, jeśli nie możesz jeść nabiału, ser feta zastąp np. grillowaną piersią kurczaka, pieczonym lub wędzonym łososiem, a w wersji wegańskiej tofu bądź awokado.

Smacznego!

Newsletter. Zapisz się i otrzymuj darmowe porady i rabaty!