Ten tropikalny owoc jest orzeźwiający, soczysty i pyszny jednocześnie mając wspaniałe korzyści odżywcze. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego mango jest dla Ciebie tak dobre i dowiedz się czy wybrać świeże czy suszone owoce!
Czy jest mango?
Mango to tropikalne owoce pestkowy, pulchny i owalny o rozmiarze zbliżonym do grejpfruta. Mają niejadalną skórę, która w zależności od odmiany ma kolory od zielonego, poprzez żółty do czerwonego. Miąższ ma kolor żółty i jest w pełni jadalny.
Mango rosną tylko w cieplejszym klimacie. Pochodzą one z południowej Azji, ale obecnie rosną w innych krajach, w tym w USA, Meksyku i na Karaibach.
Właściwości prozdrowotne mango
Mango jest niskokalorycznym owocem, który jest bogaty w błonnik i jest doskonałym źródłem witamin A i C. Zawiera również kwas foliowy, B6, żelazo i trochę wapnia, cynku i witaminy E. Mango są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, zawierające pewne związki fitochemiczne, takie jak galotaniny i mangiferina, które zostały zbadane pod kątem ich korzyści zdrowotnych.
Jedna porcja (80g) zapewni 53 kalorie, 11 g naturalnie występującego cukru i nieco ponad 2 g błonnika.
Wpływ owoców mango na skórę i włosy
Mango zawierają wysoki poziom witamin A i C.
Witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu – białka, które zapewnia elastyczność skóry. Witamina C jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy, odgrywając ochronną rolę przed szkodami dla środowiska; niedobór witaminy C może wpływać na gojenie się ran i zwiększać drobne linie i zmarszczki. Nasze włosy wymagają również witaminy C zarówno do produkcji kolagenu, jak i do wspomagania wchłaniania żelaza – ważnego minerału potrzebnego do wzrostu włosów.
Wszystkie komórki wymagają do wzrostu witaminy A, w tym skóry i włosów – a niektóre badania sugerują, że może ona potencjalnie chronić przed oznakami starzenia. Jedną z kluczowych ról witaminy A w zdrowiu włosów i skóry jest ich udział w produkcji sebum, oleistej substancji, która nawilża zarówno skórę, jak i skórę głowy.
Świeże czy suszone?
Suszone mango może być wygodną alternatywą dla świeżego mango, ale ma znacznie więcej cukry i kalorii. Ponad 300 kalorii na 80 g porcji (w porównaniu do 53 kalorii w 80 g świeżego mango) i ponad czterokrotnie więcej cukru – 63 g na 80g porcji. Suszone mango ma dobry poziom błonnika, 12 g na porcję, mimo to należy kontrolować wielkość porcji i wybierać świeże mango, jeśli to możliwe.
Jak przechowywać mango?
Mango nie należy wkładać do lodówki, dopóki nie dojrzeją, więc po prostu umieść niedojrzałe owoce w temperaturze pokojowej na kilka dni lub umieść je w papierowej torbie, aby przyspieszyć proces dojrzewania. Gdy dojrzeją, przechowuj je w lodówce do pięciu dni. Aby stwierdzić, czy jest dojrzałe, po prostu delikatnie go ściśnij – powinien być miękki, możesz również poczuć słodki zapach z końcówki łodygi owocu.