Brak produktów w koszyku.

30 października 2020
Suplementy pod lupą – do czego jest potrzebny kwas masłowy?
Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Kwasy te mają korzystny wpływ na nabłonek jelit.
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza włókno pokarmowe i skrobię oporną, które są pożywką dla bakterii jelitowych. Pod wpływem fermentacji bakterie produkują SCFA. Jeśli jelita są w złym stanie, a dieta uboga w błonnik, kwas masłowy należy uzupełnić w formie suplementacji.
Jakie funkcje pełni kwas masłowy?
- Jest podstawowym źródłem energii dla komórek jelita.
- Poprawia ukrwienie i odżywienie błony śluzowej jelit.
- Zwiększa produkcję śluzu, który uszczelnia barierę jelitową.🛡
- Pozwala utrzymać prawidłowe pH, co chroni przed rozrostem patogennych mikroorganizmów.
- Zwiększa wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu.
- Działa przeciwzapalnie poprzez hamowanie wydzielania cytokin prozapalnych.
- Zwiększa efektywność perystaltyki jelita grubego.
Kiedy warto suplementować maślan sodu?
- – w uchyłkowatości jelita grubego
- – w chorobach zapalnych jelit m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), choroba Leśniowskiego-Crohna
- – u pacjentów po resekcji jelita grubego
- – pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS)
- – u cierpiących na przewlekłe zaparcia
- – podczas biegunek w ostrych infekcjach bakteryjnych i wirusowych
- – podczas regeneracji po radioterapii i doustnej chemioterapii.
Dawkowanie
- – Kwas masłowy ma niezbyt przyjemny zapach i smak, dlatego nie nadaje się do suplementacji w czystej postaci. W suplementach występuje jako maślan sodu.
- – Dawka profilaktyczna to ok. 300 mg kwasu masłowego na dobę. W okresie zaostrzeń choroby warto zwiększyć dawkowanie.
- – Najlepiej przyjmować maślan po posiłku.
- – Okres suplementacji powinien trwać co najmniej 3 miesięce.