Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Kwasy te mają korzystny wpływ na nabłonek jelit, ponieważ stanowią substrat energetyczny dla komórek jelitowych. Odpowiednia dostępność kwasu masłowego sprawia, że komórki nabłonkowe są dobrze odżywione, mogą się sprawnie regenerować i pracują bez zastrzeżeń.
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza włókno pokarmowe i skrobię oporną, które są pożywką dla bakterii jelitowych. Pod wpływem fermentacji bakterie z błonnika produkują SCFA. Jeśli jelita są w złym stanie, a dieta uboga w błonnik, to kwas masłowy warto uzupełnić w formie suplementacji.
Jakie funkcje pełni kwas masłowy?
- Jest podstawowym źródłem energii dla komórek jelita.
- Poprawia ukrwienie i odżywienie błony śluzowej jelit.
- Zwiększa produkcję śluzu, który uszczelnia barierę jelitową.🛡
- Pozwala utrzymać prawidłowe pH, co chroni przed rozrostem patogennych mikroorganizmów.
- Zwiększa wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu.
- Działa przeciwzapalnie poprzez hamowanie wydzielania cytokin prozapalnych.
- Zwiększa efektywność perystaltyki jelita grubego.
Kwas masłowy czy maślan sodu? Jaka jest różnica?
Kwas masłowy to wolny kwas tłuszczowy, a maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego. Cząsteczka sodu nadaje kwasowi masłowemu stabilności, dlatego właśnie taka forma jest używana do produkcji suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia.
Kiedy warto suplementować maślan sodu?
Maślan sodu sprawdza się w wielu zaburzeniach pracy układu trawiennego. Poniżej lista przypadków, w których pomaga suplementacja maślanem sodu według danych z literatury fachowej i naszej praktyki dietetycznej:
- w uchyłkowatości jelita grubego,
- w chorobach zapalnych jelit takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna,
- u pacjentów po resekcji jelita grubego,
- pacjentów z zespołem jelita drażliwego, czyli IBS,
- u cierpiących na przewlekłe zaparcia,
- podczas biegunek w ostrych infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
- podczas regeneracji po radioterapii i doustnej chemioterapii.
Dawkowanie kwasu masłowego
Dawka profilaktyczna to ok. 300 mg maślanu sodu na dobę. W okresie zaostrzeń choroby warto zwiększyć dawkowanie.
Kapsułki z maślanem sodu najlepiej przyjmować po posiłkach, ponieważ może to poprawiać przyswajalność.
Optymalny okres suplementacji powinien trwać co najmniej 3 miesiące. Proces regeneracji nabłonka jelit jest długotrwały, więc należy uzbroić się w cierpliwość.
Maślan sodu ma specyficzny zapach, który może kojarzyć się ze zjełczałym masłem. Jest to całkowicie normalne i taka jest po prostu jego natura, zapach nie powinien budzić obaw.
Potrzebujesz pomocy z doborem suplementacji lub z ułożeniem diety dla poprawy funkcji jelit? Skorzystaj z pomocy dietetyka Sports-Med!
Źródło: gastroenterologia-praktyczna.pl/a4708/Maslan-sodu-w-leczeniu-chorob-czynnosciowych-i-zapalnych-jelit.html/m331