Słodkie szaleństwo bez wyrzutów sumienia? Tak, to możliwe. Tarta niskowęglowodanowa nie zawiera:
- cukru
- glutenu
- zbóż
- nabiału.
W sam raz do weekendowej kawy.
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej
- 30 g mąki migdałowej
- 1/3 szklanki erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 3 duże jaja
- 80 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
- ekstrakt z wanilii
- szczypta soli
- 200 g śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka kokosowego z puszki)
- owoce np. szklanka borówek, malin, truskawek, kawałek arbuza, ananasa
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj jaja i roztopiony tłuszcz. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję plasteliny), wstaw je do zamrażarki na ok. 20 minut. Przełóż ciasto do okrągłej formy, ponakłuwaj je widelcem. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, do momentu aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu odstaw, aby przestygło. Następnie posmaruj ciasto gęstą schłodzoną śmietanką kokosową. Udekoruj tartę świeżymi owocami. Przed podaniem najlepiej odstawić ciasto jeszcze na jakiś czas do lodówki.
Smacznego!
100 g tarty z owocami dostarcza:
- ok. 6-7 g węglowodanów
- 4,2 g białka
- 20,7 g tłuszczu
- 230 kcal
Osoby stosujące dietę low-carb/ keto spokojnie mogą wkomponować ten deser do jadłospisu.